1 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Petter: "Jag köpte ett hus utan att ha sett det"

"Nu har jag slutligen papper på att jag faktiskt är normalbegåvad. Vissa saker är jag bättre på än andra, vissa saker är jag sämre på."


Rapparen Petter Askergren har alltid känt sig annorlunda - utan att riktigt veta varför. Men nu har han fått ett svar. Han har adhd.

Det var i februari i år som Petter fick sin diagnos och den nya singeln Krafter, som släpptes under onsdagen, handlar om hur det är att ha en funktionsnedsättning:

"Hur tacklar man det här när man får svart på vitt, jag är ett bokstavsbarn, de har aldrig sagt ett shit", rappar han i låten.

I det kommande numret av tidningen Café berättar Petter för journalisten Jan Gradvall hur diagnosen fått flera pusselbitar i hans liv att falla på plats.

– Som psykologen sa till mig nu efter det IQ-test som ingick i undersökningen: Nu har jag slutligen papper på att jag faktiskt är normalbegåvad. Vissa saker är jag bättre på än andra, vissa saker är jag sämre på, säger han till Café och fortsätter:

– Som inlärning och fokusering. Jag kan fortfarande inte ta muntliga instruktioner från någon annan. Det blir alltid fel. Jag missar alltid typ 20 procent av instruktionen. Jag kan bara inte ta in det, få ordning på det. Kan inte förklara varför, tillägger han för Café.

Petter förklarar att hans liv kretsar kring noggranna rutiner för att hans vardag ska fungera. En psykolog som han tidigare träffat berättade att han genom detta tagit tag i sin egen behandling. Om rutinerna uteblir mår rapparen mycket dåligt:

– Då mår jag jävligt dåligt. Jag måste organisera min dag på det sättet. Fem minuter till det, tio minuter till det. Jag har hela mina dagar planerade så, säger han i Café.

Men Petter ser inte sin funktionsnedsättning som något negativt. Tvärtom. Fast nu när han fått sin diagnos förstår 36-åringen varför han ibland är så impulsiv:

– En gång köpte jag ett hus på telefon utan att ha sett det, tillägger Petter för Café.

Petter - Krafter:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

2 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.