- Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Intervju med Sveriges mest hatade researcher

Nyheter24 har träffat den researcher som fick i uppdrag att skapa en lista över Sveriges mest följda twittrare - men misslyckades kapitalt. I dag är han arbetslös och lever med skyddad identitet.– Det känns för jävligt, bara för en sån grej liksom.


Tisdagsmorgonen började som vanligt för Roger. Under morgonmötet fick han i uppgift att ta fram en lista över Sveriges mest följda twittrare. Listan skulle publiceras som en del i Nyheter24 Nöjes fredagspaket, fick han veta.

– Jag tänkte att det här kommer ju inte att bli några problem, säger Roger, som har mångårig erfarenhet av research-arbete, till Nyheter24.

Men uppdraget utvecklades till en mardröm. När listan väl publicerades upptäcktes flera grova faktafel. Viktiga och inflytelserika svenskar fattades. Bland andra utrikesminister Carl Bildt, dj-virtuousen Axwell och skönsjungande Robyn. Men värst av allt: succékomikern Soran Ismail hade fel antal followers.

Chefredaktör Ehsan Fadakar samlade till krismöte. Nöjeschef Pascal Engman kom glidande med golfskorna på och bister uppsyn. Twitter-ikonen tillika Nyheter24:s nyhetschef, Eric Rosén, kallades in som sociala medier-expert.

– När Pascal Engman kom gående med långa steg och sin magnifika solbränna, direkt från Lidingö Golfklubb, då kände jag att det var allvar, förklarar Roger.

 

Planen: "Humble Brag"

Under mötet bestämdes det att Nyheter24 skulle visa prov på sin vida omtalade ödmjukhet. Med stor virtuell fingertoppskänsla gjorde man en så kallad "Humble Brag".

Meddelandet utåt, i form av en tweet, var: "Vad fan håller Sveriges bästa digitala dagstidning på med?".

Men inne på redaktionen rådde det fortfarande kaos.

– Folk grät öppet. Själv satt jag och följde twitterflödet och kände hatet. Folk pissade på Nyheter24 och allt var mitt fel.

Roger tog då ett drastiskt beslut. Han plockade ihop sina saker och lämnade redaktionen, för att aldrig mer återvända. I dag lever han på en liten ort i mellansverige med sin familj.

– Jag måste se mig om över axeln varenda gång jag skriver en tweet, resten av mitt liv. Det är klart att det känns för jävligt, för en sån grej liksom, säger han och klappar sin svarta labrador Sarah ömt på huvudet.

 

Fotnot: Roger heter egentligen något annat. Sarah också.

OBS! Detta är ingen riktig artikel, utan Nyheter24:s sätt att göra en välförtjänt pudel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Veckan i tryck