1 av 4
- Foto: Christin Lenthamre/Nyheter24
2 av 4
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Eero Hannukainen/ALL OVER PRESS
4 av 4
- Foto: Charlotte Brunzell/ALL OVER PRESS

Polisen till bloggarna: "Tänk efter innan ni exponerar er"

Förra veckan skakades några av Sveriges kändaste bloggerskor av ett hotbrev. Nu uppmanar polisens presstalesman att man bör tänka sig för innan man exponerar sig på internet.


Skydd för hotade - så arbetar Polisen

Polisen har ansvar för att skydda människor som blir hotade, och deras arbete är anpassat för att vi ska kunna hjälpa människor med olika behov av skydd.

Skydd för hotade:

Den lokala polisen kan erbjuda åtgärder för de flesta som behöver skydd. Det kallas lokalt personsäkerhetsarbete. På många polismyndigheter finns bland annat brottsoffersamordnare som arbetar med stöd och skydd för brottsoffer.

Polisen bedömer hur stort behovet av skydd är och vilken skyddsåtgärd som ska användas i det enskilda fallet. Några exempel på vad Polisen kan erbjuda är rådgivning, bevakning och olika tekniska hjälpmedel.

Polisen samarbetar med andra myndigheter och organisationer, som Skatteverket och socialtjänsten, till exempel när det gäller skyddat boende.

Källa: Polisen.se

Enligt Kjell Lindgren, presstalesman för polismyndigheten i Stockholms län, bör man tänka på hur man exponerar sig i sociala medier. Att inte fundera innan man publicerar en text kan ge allvarliga konsekvenser.

"Ta er en rejäl funderare"

Att exponera sig själv och sitt liv på nätet hör för många ungdomar till vardagen - men det kan innebära risker.

– Bloggarna skriver vad som helst, att de ska åka på semester och publicerar bilder på sig själva. Allt för allmänheten att beskåda.

- De borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på Internet, säger han till Nyheter24.

Hur tycker du att man ska agera om man har fått ett hotbrev?

- Först och främst ska man anmäla händelsen. Sedan får man kanske tänka sig för och se vad man skriver om sig själv. Man ska vara normalt vaksam i sin omgivning och se om det kan finnas en anledning till hoten. Om man har uttryckt sig på ett särskilt sätt som kan vara grund för hoten.

Av det hotbrev som skickats ut till bloggerskorna finns delar publicerade, något som Kjell säger försvårar polisens arbete.

- Det är upp till åklagaren att ta beslutet om man ska väcka åtal eller inte, men genom att publicera saker på internet försvårar det utredningen när förhör ska hållas.

När Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir, 26 , kom hem från sin semester fann hon också ett hotbrev på sin hallmatta. För Nyheter24 berättar hon om hur hon reagerade när hon öppnade hotbrevet, som var adresserat till henne.

- Det var skönt att det var någon som bara har kopierat ett brev och att det inte var en galen stalker som var ute just efter mig, säger hon.

Är hotbrev  något som man ska acceptera bara för att man är en offentlig person?

- Inte acceptera nej, de flesta som jag känner i min bransch har på ett eller annat sätt blivit hotade. Många tror att de går hand i hand med att vara en offentlig person. Och att man blir hotad för att man har har kontroversiella åsikter, men det handlar inte om det. Det handlar om en psykiskt sjuk person som skickar ut brev till personer som syns i media. 

"Många väljer nog att tona ner sig"

- Min instinktiva känsla när jag fick brevet var att jag kanske borde tona ner mig lite. Inte vara med i tv så ofta. Jag tror att många tänker så nu, det är tragiskt. Men jag är inte rädd, säger Margret.

Hon säger att det behövs någon som Blondinbella för att kunna påverka. En person som har ingång till massmedia, kan ge stort genomslag. Något hon menar att en vanlig person inte kan göra.

/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

3 timmar sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...