Chloé Schuterman utanför Hotell Diplomat i Stockholm.
1 av 4
Chloé Schuterman utanför Hotell Diplomat i Stockholm. - Foto: NYHETER24
Snyggt klädd, inte sant?
2 av 4
Snyggt klädd, inte sant? - Foto: NYHETER24
Chloé tillsammans med mamma Nathalie Schuterman.
3 av 4
Chloé tillsammans med mamma Nathalie Schuterman. - Foto: NYHETER24
En av de många dagens outfit-bilder som syns på bloggen.
4 av 4
En av de många dagens outfit-bilder som syns på bloggen. - Foto: PRIVAT

Chloé Schuterman om Förkväll: "Det är hemskt"

GIERTZ MÖTER. Nyheter24:s Elias Giertz har träffat 13-åriga Chloé Schuterman och pratat om Förkväll, hunden Ralph och hur det känns att vara en idol.


Chloé

Dotter till modedrottningen Nathalie Schuterman, ägare till butiken med samma namn på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Ålder: 13

Bor: Stockholm

Gör: Student och bloggare

Läs Chloé Schutermans blogg genom att klicka HÄR.

Sju minuter kvar tills klockan slår fyra och mitt möte med Chloé Schuterman ska börja på Hotell Diplomat.

Eftermiddagssolen skiner starkt mot Strandvägen och jag springer. I ett halvårs tid har jag väntat på den minst sagt åtråvärda intervjun och just nu verkar hoppet vara ute - jag kommer att bli sen. Trodde jag - tills vi möts, båda lika stressade över att hinna. Hennes mamma, Nathalie Schuterman, hälsar vänligt och Chloé ger mig en kram.

Jag hoppas innerligt att jag inte luktar svett. För mig är Chloé Schuterman en superstjärna. En idol, en förebild. Och klart står att det är fler än jag som beundrar den 13-åriga primadonnan.

– Jag förstår det inte. Jag sitter hemma och skriver mina blogginlägg och fattar inte att någon i Nacka kan sitta och läsa dem. Men tänker man på de här läsarna som jag har och tänker på varje person... det blir ganska många som läser, säger Chloé Schuterman.

Efter ett inslag i TV4:s Förkväll blev Chloé Schuterman ett namn på allas läppar. En Balenciaga-väska, snygga kläder och en 11-årig livserfarenhet var en kombination nog för att väcka avsky mot henne - och hennes mamma.

– Den mesta av kritiken var mot mig för att jag hade så dåligt omdöme som lät henne vara med. Men det värsta var ju de som kritiserade Chloé. Det är ju galet hur man kan göra det mot ett barn, säger Nathalie Schuterman, mamma.

Ungefär ett år senare släpptes nyheten att modetidningen Chic relanserar sin sajt och gör den nyare och fräschare - och tar in Chloé som bloggare.

– Jag och mamma var positiva, men sen var man väl lite rädd för reaktionerna, säger Chloé men konstaterar att det gick hyfsat smärtfritt.

"Vuxna fattar inte"

Bloggen kretsar kring mode. Med cirka två inlägg om dagen underhåller hon en bred målgrupp - alltifrån nioåringar till trettioåringar följer hennes liv.

– Men samtidigt tror jag att bloggen visar en annan bild än vad Förkväll gjorde. Den visar att jag är 13 och att jag lever ett fullt normalt liv.

Ibland kommer kritik i form av kommentarer där, oftast anonyma, personer hävdar att ”barn ska vara barn” och att Chloé borde vara ute och hoppa hopprep i stället för att blogga.

– Det gör mig verkligen irriterad. Dagens ungdomar gör liksom inte det, och det är någonting som vuxna oftast inte fattar. Det går inte till så.

Trots kritiken är hon en eftertraktad profil som flera medieföretag jagat i flera år. Nathalie förklarar hur teve-bolagen förhandlar.

– De har lagt sig på golvet och bönat och bett och gjort vad som helst för att få ha med Chloé. Vi får bestämma vilket program vi vill och de ringer hela tiden, men vi vill inte.

– Vi kan ju göra ”Halv åtta hos Chloé”, säger Chloé och skrattar. Nathalie klappar henne lätt på huvudet och ler.

Att den kritik som bestått i att mamma Nathalie ska ha tryckt på Chloé modeintresset går snabbt att avfärda under intervjun.

– Det är någonting kul bara. Jag gillar det. Det är som vilken hobby som helst, säger Chloé Schuterman.

Vad pratar ni om på middagen, vid köksbordet? Är det höstens trender som avhandlas?

– Inte alls. Mer om vår hund Ralph. Vi pratar om familjen, skolan och internationell politik. Det som händer i världen pratar vi faktiskt väldigt mycket om, säger Nathalie Schuterman.

– Vad svårt det där lät, säger Chloé men håller med om sin mammas beskrivning.

Chloé, vad är mode för dig?

– Många i Sverige tror att mode handlar om att vara smal och ha dyra märkeskläder och det verkar väldigt ytligt. Men mode kan vara så mycket mer. För mig är det ett sätt att uttrycka sin personlighet.

Ångrar ingenting

Även om kritiken som riktas direkt mot Chloé och Nathalie har lagt sig så finns det fortfarande en negativ bild mot duon, som sprids såväl på internet som på skolgårdar.

– Inte på min skola, men på andra skolor och från andra elever har man ju hört en del, säger Chloé som har lärt sig att inte ta åt sig.

– Mycket handlar ju om att min mamma ”pressat in mig”. Men det är inte så och det vet jag ju, och det är väl det som räknas.

I stället är inslaget i Förkväll någonting familjen och vännerna skrattar åt i efterhand. Nathalie erkänner att det var ett misstag att vara med i programmet, men inte för att de gjorde fel - utan för att det är fel forum.

– Det är ju inget farligt alls egentligen, men det var inte helt rätt forum och det är sådant man fattar i efterhand. Men vi ångrar ingenting egentligen, har man gett sig in i leken får man väl leken tåla, säger hon och skrattar.

Chloé å sin sida skäms för programmet och blir generad när det kommer på tal.

– Det är så hemskt! Och så den där rösten! ”Åh, kolla den här väskan”, säger hon och gör sig till med en grimas.

– Men vi gjorde ju inget fel. Det är mitt intresse och det kommer det att vara.

Vi dricker upp det sista av vårt kaffe och beger oss sedan ut. När Chloé Schuterman seglar upp som chefredaktör på Vogue, vilket hon minsann erkänner är en dröm, och rankas som världens mäktigaste kvinna kan jag i alla fall stoltsera med att jag bjudit henne på kaffe.

Se klippet från Förkväll som sändes förra våren:

/
/
/
/
/
/
/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!