Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar.
1 av 3
Helga Baagøe tar kritiken kring Gina Dirawi på största allvar. - Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX
Gina "Ana Gina" Dirawi backade från sina uttalanden - men nu visar det sig att hon brutit mot sitt avtal.
2 av 3
Gina "Ana Gina" Dirawi backade från sina uttalanden - men nu visar det sig att hon brutit mot sitt avtal. - Foto: EEROBILD/All Over Press
På sin blogg har hon nämligen uttryckt sig för politiskt för SVT.
3 av 3
På sin blogg har hon nämligen uttryckt sig för politiskt för SVT. - Foto: Patrik Österberg/ALL OVER PRESS

Så lurade Ana Gina SVT

Gina ”Ana Gina” Dirawi, 20, uttryckte konspirationsteorier om USA och Usama bin Ladin på sin SVT-ägda blogg. Helt i strid med hennes kontrakt, kan Nyheter24 avslöja.


Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Efter flera dagars skriverier backar Gina "Ana Gina" Dirawi från sina antisemitiska uttalanden. Hon förklarar att hennes syfte aldrig varit att kränka någon.

”Jag tar avstånd från alla jämförelser mellan Israels agerande och Förintelsen. Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering som jag ångrar idag. Därför har jag nu tagit bort dessa formuleringar från min blogg. Mitt syfte har aldrig varit att kränka judar eller förringa Förintelsen”, skriver hon i ett blogginlägg.

Men SVT:s kris med Gina Dirawi sträcker sig betydligt längre än så, kan Nyheter24 nu avslöja.

Under hela Ana Gina-krisen har de personer på SVT som Nyheter24 varit i kontakt med hävdat att de politiska ställningstagandena hon gjort har kommit långt innan det att hon anställdes på tevekanalen.

– Hon började förekomma i bild och på sajten i augusti 2010 och kontrakterades en tid innan dess. Det hon skrivit har hon gjort innan hon började på SVT, har Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, tidigare sagt till Nyheter24.

Redan på presskonferens i måndags, där Gina Dirawi presenterades som programledare, var Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, snabb med att påpeka att hon följt SVT:s regelverk.

– Min uppfattning är att hon levt och verkat efter det ända sedan hon fick jobbet som programledare för sin egen show på SVT Play, sa han.

Skrev politiska inlägg på SVT-bloggen

I dag kan Nyheter24 avslöja att Gina Dirawi brutit mot sitt kontrakt med SVT. I kontraktet fastslås det bland annat att hon inte ska göra politiska uttalanden i sin roll som medarbetare på SVT.

Det är på hennes SVT-ägda blogg som 20-åringen uttrycker djupt konspirationsteoretiska åsikter kring Usama bin Ladin och USA.

”USA använder allt i världen som ursäkter för att tjäna pengar och få mer makt. De körde på ‘jakten på terroristen’ leken för att gå in i en massa länder med olja och en massa oskyldiga liv tas”, skriver hon.

Hon skriver också att USA utnyttjade sitt folks desperation under Saddams tid som ledare i Irak. Gina Dirawi påstår också att USA:s regering är ”maktsökare till varje pris”.

Men SVT visste ingenting om Gina Dirawis kontraktsbrott.

”Svårt att tro på det”

Gina Dirawis uttalanden går på tvärs med vad SVT tidigare sagt. När Nyheter24 når Helga Baagøe vill hon först inte tro på att inlägget finns.

– Jag har väldigt svårt att tro på det. På vår sajt finns ju en ansvarig utgivare, så det låter tveksamt, säger hon.

Men när Nyheter24 visar var inlägget finns blir Helga Baagøe fåordig.

Tycker du att det är lämpliga formuleringar?

– Nej, det kan man inte säga. Det kan man inte säga. Det där är olämpligt. Det är det. Där har vi brustit och det är väldigt olyckligt, säger hon.

Fotnot: SVT har på fredagseftermiddagen ännu inte raderat Gina Dirawis blogginlägg.

/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

Jill Johnson släpper ny countrysingel

2 timmar sedan
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

2 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.