Björn Ranelids favoritbil, en Jaguar, totalförstördes.
1 av 3
Björn Ranelids favoritbil, en Jaguar, totalförstördes. - Foto: Montage: Youtube och FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Författaren har hela tiden nekat till brott.
2 av 3
Författaren har hela tiden nekat till brott. - Foto: Stella pictures
Tre personer fick föras till sjukhus.
3 av 3
Tre personer fick föras till sjukhus. - Foto: Erik Abel / SCANPIX

Frontalkrockade drömbilen - nu åtalas Ranelid

Polisen och åklagaren är inte imponerade över Björn Ranelids förklaring till den våldsamma kraschen. På fredagen åtalades han för vårdslös körning. Men har redan hunnit köpa en likadan Jaguar.


Så gick olyckan till

Paret Ranelid hamnade bakom tre stillastående bilar, på väg 129 vid Eljaröd på Österlen den 29 april tidigare i år, där den första väntade på att göra en vänstersväng.

Björn Ranelid styrde då Jaguaren ut över den heldragna mittlinjen och började köra förbi kön som bildats. Den mötande Mazdan dök då upp framför honom. Båda förarna försökte sedan bromsa och styra undan, men det var för sent. 

Tre personer fick köras till sjukhus och bilarna totalförstördes. Inga av de inblandade fick dock några allvarligare skador.

ÖSTRELEN. Lyxbilen, en Jaguar Sovereign 4.0 med registreringsskylten "Ranelid", såg ut som en trasig konservburk efter att Björn Ranelid, 62, och hans fru Margareta krockat med 30-åriga Halawe som körde en Mazda tidigare i våras. Ranelid har i polisförhören hela tiden nekat till brott men trots det åtalar åklagaren honom för vårdslöshet i trafik. På fredagen lämnades åtalet in och enligt Ranelids advokat har han inte ändrat sig. 

– Nej, snarare tvärtom. Vi begärde att man skulle mäta upp de aktuella sträckorna och det har man gjort. Efter det har vi blivit ännu mer fast i vår uppfattning att Björn inte gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik, säger Björn Lindmar till Expressen

Polisen: Ranelid orsakade olyckan 

Polisen imponeras dock inte av författarens förklaring. 

– Hans syfte har ingen betydelse. Grundregeln är att inte göra en omkörning om körfältet inte är fritt, och att man ska hålla tillräckligt avstånd. Jag har hållit på i 30 år med detta och jämför man med liknande fall är det hundra procent säkert att det går vidare till åtal, säger trafikpolisen och förundersökningsledaren Lars-Bertil Mårtensson till Aftonbladet efter olyckan. 

Enligt åklagaren har författaren: "brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna", skriver chefsåklagare Mats Svensson i åtalet. Åklagaren hävdar också att Ranelid inte anpassat sin hastighet till de rådande väg- och siktförhållandena när han närmade sig korsningen.

Köpte bilen 2001

Bilen, årgång 1997, var Ranelid drömköp. Han köpte den 2001 för 250 000 kronor, ny kostar den 1,1 miljoner kronor. 

– I mitt subjektiva tänkande och i min uppfattning är det estetiskt sett är den vackraste bil som finns på marknaden just nu, sa Ranelid 2008 till Sydsvenskan.

Den första Jaguaren är numera "skrot" som Ranelid själv beskriver det. Han har dock hunnit köpa en likadan Jaguar, men årgång 2007.

Registreringsskylten "Ranelid" - något som upprör

Den första Jaguaren fick registreringsskylten "Ranelid". 

– Ett av skälen till att jag har mitt namn på bilen är att jag vill vara fullständigt öppen, även om jag kör illa på allmän väg så ska man veta att det är jag som gör det. Min fru kom på något som var alldeles lysande. Nästan ett hundra procent av alla som har egen firma, från målerifirmor till rörmontörer, har namn på sina bilar, ofta har de dekaler. Överallt, du kan se fotbollsspelare som har det för att de är sponsrade. Jag har ett aktiebolag, Björn Ranelid AB, varför skulle jag inte få ha det? Det är bara jag i hela världen som heter Björn Ranelid. Jag kan räkna upp 25 kändisar som kört rattfulla. Det har jag aldrig gjort. Om jag nu råkar vara ensam om mitt namn, vara författare och ha ett aktiebolag, så är det precis i enlighet med alla andra företagare, säger han till Sydsvenskan.

Nu återstår det att se om den andra också kommer få skylten "Ranelid".

– Jag vill inte prata om bilar någonsin mer med någon människa och inte om någonting som inte gäller mitt författarskap eller mitt språk eller det som är relevant för mig som människa, säger han till Expressen . 

/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

2 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.