Liza Marklund JK-anmäld

Härvan kring Liza Marklund och Monica Antonssons böcker fortsätter.


I går kom ännu en anmälan in till justitiekanslern, JK. Denna gången från Elisabeth Hermon som hävdar att Liza Marklund röjt hennes skyddade identitet i sina böcker "Gömda" och "Asyl".

Så sent som i förra veckan inledde JK en förundersökning mot Monica Antonsson, författaren till boken "Mia, sanningen om Gömda". Boken anklagar Liza Marklund för att ha hittat på historien om att huvudpersonen Mia skulle vara hotad.

- Det är inte boken som sådan (Mia - sanningen om Gömda) som det gäller. Utan att man har avslöjat en person som källa, vilket är ett brott mot de så kallade anonymitetsreglerna, säger Tomas Hedstrand till Dagens Media.

- Under samtalen med Liza Marklund påtalade jag tydligt vikten av att inte min identitet fick röjas om hon skulle skriva om mig och stiftelsen Trossen, skriver Elisabeth Hermon i sin anmälan till JK.

Bokförlaget Blue Media, där Elisabeth Hermon gett ut boken Vingklippt i vilken hon anklagar Marklund för lögn, svarar alltså med en anmälan mot Liza Marklund.

Elisabeth Hermon skriver i sin anmälan att anledningen till att den görs först nu är att hon tidigare inte visste att det var möjligt. Den andra anledningen är att hon anser att det finns ett samband mellan den förundersökning som har inletts mot Monica Antonsson och hennes eget fall, skriver Dagens Media.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den växande kritiken av media som anklagats för att hålla Marklund om ryggen. Till exempel stoppades ett nyhetsinslag om boken som skulle sändas i TV4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!