Unni Drougge i en stor intervju om Kissie, droger och varför Sverige är för litet för henne.
1 av 4
Unni Drougge i en stor intervju om Kissie, droger och varför Sverige är för litet för henne. - Foto: Sanna Eriksson
Unni är inte rädd för att säga vad hon tycker, men är rädd för att andra inte gör det.
2 av 4
Unni är inte rädd för att säga vad hon tycker, men är rädd för att andra inte gör det. - Foto: Stella Pictures
Alexandra "Kissie" Nilsson "är en åskledare för vår kultur", tycker Unni.
3 av 4
Alexandra "Kissie" Nilsson "är en åskledare för vår kultur", tycker Unni. - Foto: Stella Pictures
I höst är hon aktuell med en bok där hon har "kidnappat" Kissie.
4 av 4
I höst är hon aktuell med en bok där hon har "kidnappat" Kissie. - Foto: Stella Pictures

"Kissie är en åskledare för hela vår kultur"

Författaren Unni Drougge skriver en bok om Kissie, påstår att alla stjärnor knarkar och är orolig för vänskapskorruptionen i Sverige. Nyheter24 har träffat åsiktsmaskinen.


Det här är Unni

Namn: Unni Drougge.

Född: 1 april 1956.

Bor: Stockholm.

Yrke: Författare, krönikör, journalist.

Civilstatus: Kan man inte skriva som på Facebook, att det är komplicerat?

Kissie skriver i sin blogg att du kommit fram till henne på ett vimmel och sagt att hon ska vara med i din kommande bok.

–Till den boken som kommer i höst har jag kidnappat Kissie, Alexandra som fenomen. Jag har gjort en egen blogg i boken, där jag parodierar hennes stil men det är ändå med en viss ömsinthet. Jag respekterar henne betydligt mer än Isabella Löwengrip. Mitt i det artificiella så känns det som att det finns något äkta i Alexandra, hon är en åskledare för hela vår kultur. På det sättet blir hon intressant, för hon verkar inte alls så beräknande och bakslug som Isabella Löwengrip.

Varför just Kissie?

– Bloggen hon har kan ses som de första skälvningarna av västerlandets undergång.

Det låter lite hårt?

– Men det handlar inte om henne som person, utan fenomenet. Hon ramar in vad som håller på att hända med oss.

Hur menar du?

– Alla dessa operationer, hela fokuseringen kring det ytliga, att aldrig vara nöjd och konsumtionshetsen som alltid pågår på hennes blogg. Saker snurrar kring vad kläder kostar och vilket märke de har. Hon är ett radexempel på hur påverkade vi blir av en skev samhällskultur. Om man vill studera vår tid om hundra år så kommer man att titta på sådana bloggar.

Tycker du det är bra att hon får utrymme att synas?

– Det beror på hur man ser det. Jag menar inte att hon är ett bra föredöme för unga tjejer, det är mer att jag får moderskänslor för henne. Jag kan inte känna något hat emot henne, hon är en slags indikator på hur vi mår.

Hur fick du upp ögonen för just Kissie?

– Jag såg henne i "Debatt" och hörde henne i ett radioprogram, jag tyckte hon lät så jävla rolig. Hon pratade med ett språk som ingen annan av bloggerskorna skulle kunna använda, för de är mer mediaklassfostrade. Det fanns något rått i Kissies sätt att uttrycka sig. Hon förstod inte i vilket sammanhang hon deltog i utan körde bara på.



"Velat prova alla droger som finns"



Vad är ditt förhållande till droger?

– Jag har nog velat prova alla droger som finns i rent experimentsyfte, för att kunna ha något att skriva. Jag måste ju kunna veta vad jag skriver om eftersom droger förekommer i många av mina romaner.

Använder du droger nuförtiden?

– Nej. Eller jo, om man räknar alkohol som en drog.

Tycker du att droger ska legaliseras?

– Jag tycker att cannabis ska legaliseras, det är en så pass svag drog som går att jämställa med vin eller öl. Sen blir man ju dum i huvudet av att röka på varje dag, men det blir man av att dricka en massa öl varje dag också.

Du har skrivit att det inte finns någon som är värd att kallas stjärna som inte har haft en trasslig uppväxt och att det är därför man håller på med droger. Varför tänker du att det är så?

- Det finns såklart alltid undantag som bekräftar regeln, men vettiga normala människor, vad fan ska de i rampljuset att göra? De har inte det behovet. Blir man bekräftad som barn behövs inte det.

Hur var din uppväxt?

- Den var ganska turbulent och vi flyttade hela tiden, jag hann aldrig rota mig ordentligt och min familj är väldigt dysfunktionell. Men det var inte som att mina föräldrar levde i rännstenen.




"Vill inte bli en talesman för misshandlade kvinnor"





Du har pratat väldigt öppet om att du stöder fildelning. Är du inte orolig att din inkomst ska utebli?

– Än så länge har inte böcker drabbats nämnvärt av torrentsajter. Och vad ska vi göra åt det? Det är som att försöka stoppa ett vattenfall med händerna. De som borde vara oroliga är ni journalister. Du är så ung så du kan mycket väl hinna uppleva att hela journalistyrket upplöses och avskaffas och att bloggarna tar över. Då kan vi glömma vad demokrati är, som handlar om att beskriva viktiga skeenden, granska makthavare och inte bara väcka sensation.

Är det demokratiskt med fildelning, för att fler kan få tillgång till kultur?

– Ja, det är så jag anser att det är. Men jag har alltid haft många läsare på varje sålt exemplar av en bok. Ska jag då stämma den personen som lånar ut min bok?

Hur mycket tjänade du på att lägga ut boken "Boven i mitt drama kallas kärlek" och låta läsarna sätta in valfri summa pengar på ditt konto?

– Jag har inte räknat, men det rasade in pengar de första dagarna. Efter tre dagar hade jag fått omkring 30 000 kronor. Senast förra veckan kom det in en donation. Men det var ju en politisk markering, så det är klart att jag fick mer uppbackning än om alla författare alltid skulle göra så.

Kan du ångra att du skrev så öppet om hur du misshandlades av din ex-man i "Boven i mitt drama kallas kärlek"?

- Jag ångrar det inte, men jag kunde ju verkligen hålla mig för skratt åt konsekvenserna. Men jag vill inte bli en talesman för misshandlade kvinnor, jag har gjort mitt.



Vill flytta utomlands



Vad tycker du är det största samhällsproblemet idag?

– Vänskapskorruptionen som pågår i makteliten, som under Almedalsveckan. Det är som en kokande köttgryta där alla känner varandra och ingen vågar granska på riktigt. Sen säger journalisterna att de har integritet. Sverige är för litet, det är därför vi har så svårt att sticka ut. Det är klart att det leder till försiktighet - ingen biter den hand som föder dem. 

Kan du känna dig lockad att flytta utomlands?

– Mycket. Om jag inte hade haft så många människor som jag älskar, framförallt mina ungar, så skulle jag ha flyttat för längesen.

Var skulle du vilja flytta?

- Jag skulle jättegärna bo i Sâo Paulo, jag känner en kille där som säger att det är så bohemiskt och härligt. Eller Berlin, eller London. Det är inte helt otänkbart att det blir så.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.