Klicka vidare för att se tjejerna som blev kända genom sin medverkan i Fröken Sverige.
1 av 15
Klicka vidare för att se tjejerna som blev kända genom sin medverkan i Fröken Sverige. - Foto: Scanpix/Bilden är ett montage
År 1984 ställde Yvonne Ryding upp i Fröken Sverige-tävlingen och vann. Hon fick därefter representera Sverige i Miss Universumtävlingen som det året arrangerades i Miami, Florida. Hon vann och blev Miss Universum.
2 av 15
År 1984 ställde Yvonne Ryding upp i Fröken Sverige-tävlingen och vann. Hon fick därefter representera Sverige i Miss Universumtävlingen som det året arrangerades i Miami, Florida. Hon vann och blev Miss Universum. - Foto: SCANPIX
Yvonne Ryding är kanske den vi allra mest förknippar med Miss Universum.
3 av 15
Yvonne Ryding är kanske den vi allra mest förknippar med Miss Universum. - Foto: SCANPIX
Yvonne blev sedan modell, programledare och har även lanserat en egen hudvårdsserie.
4 av 15
Yvonne blev sedan modell, programledare och har även lanserat en egen hudvårdsserie. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Malin Olsson jobbar idag som programledare på SVT men började sin karriär som skönhetsmiss. 2001 var det hon som vann Fröken Sverige.
5 av 15
Malin Olsson jobbar idag som programledare på SVT men började sin karriär som skönhetsmiss. 2001 var det hon som vann Fröken Sverige.
— För mig har det mest betytt att jag fick en språngbräda in i den här branchen och att jag idag kan göra det jag vill göra, säger Malin till Nyheter24.
6 av 15
— För mig har det mest betytt att jag fick en språngbräda in i den här branchen och att jag idag kan göra det jag vill göra, säger Malin till Nyheter24.
Vi har haft tre svenska vinnare av Miss Universum genom åren. Först ut var Hillevi Rombin 1955, på bilderna ovan. 1966 tog Margareta Arvidsson hem förstaplatsen. 1984 vann Yvonne Ryding.
7 av 15
Vi har haft tre svenska vinnare av Miss Universum genom åren. Först ut var Hillevi Rombin 1955, på bilderna ovan. 1966 tog Margareta Arvidsson hem förstaplatsen. 1984 vann Yvonne Ryding.
Hillevi Rombin var vackrast i världen på sin tid.
8 av 15
Hillevi Rombin var vackrast i världen på sin tid. - Foto: EPU
Visste ni att Victoria Silvstedt började sin karriär som skönhetsmiss? Tyvärr räckte det bara till en andraplats i Fröken Sverige. 1993 kom Silvstedt på andra plats i tävlingen.
9 av 15
Visste ni att Victoria Silvstedt började sin karriär som skönhetsmiss? Tyvärr räckte det bara till en andraplats i Fröken Sverige. 1993 kom Silvstedt på andra plats i tävlingen. - Foto: Faksimil TV4
Det var istället Johanna Lind som vann 1993.
10 av 15
Det var istället Johanna Lind som vann 1993. - Foto: Jack Mikrut / SCANPIX /
2000 var det Valerie Aflalo som fick bära vinnartiaran i den svenska skönhetstävlingen.
11 av 15
2000 var det Valerie Aflalo som fick bära vinnartiaran i den svenska skönhetstävlingen. - Foto: Linda Malm/BLR-Fotograferna/SCANPIX
Annika Duckmark har också vunnit. Det gjorde hon 1996.
12 av 15
Annika Duckmark har också vunnit. Det gjorde hon 1996. - Foto: SCANPIX
1998 blev Jessica Olérs Fröken Sverige.
13 av 15
1998 blev Jessica Olérs Fröken Sverige. - Foto: Per Broman
Anita Ekberg började sin karriär som Fröken Sverige-vinnare 1951.
14 av 15
Anita Ekberg började sin karriär som Fröken Sverige-vinnare 1951. - Foto: BONNIERS/Scanpix
Visste du att Linda Isacsson varit skönhetsmiss? 1990 vann hon Fröken Sverige, vilket var startskottet på ett liv i rampljuset.
15 av 15
Visste du att Linda Isacsson varit skönhetsmiss? 1990 vann hon Fröken Sverige, vilket var startskottet på ett liv i rampljuset. - Foto: SOFIE WIKLUND

Skönhetsmissarna vi minns

Här är tjejerna som förkroppsligat Sverige.


Svenskorna som vunnit Miss Universum

1955 vann Hillevi Rombin. Hon blev senare skådis i Hollywood.

1966 tog Margareta Arvidsson hem förstaplatsen. Hon jobbade senare som modell.

1984 vann Yvonne Ryding. Blev modell, programledare och har även lanserat en egen hudvårdsserie.

På 90-talet var Miss Universum lika folkligt som Eurovision Song Contest och tävlingen blev gång på gång världen mest sedda teveprogram.

Redan 1949 startades Fröken Sverige, då kallad Miss Sweden.  För vinnarna innebar titeln ett liv i rampljuset. Tre år senare startade den internationella tävlingen Miss Universum.

Menunder 00-talet slutade svenskarna att engagera sig. Mångabörjade ifrågasätta tävlingens ideal och när Malin Olsson skulle krönas 2001 dök Konstfackstudenterna ochfeministerna Joanna Rytel och Fia Sandlund upp med en banderoll medtexten “gubbslem”.

2004 tog baddräktskungen PanosPapadopoulos över Fröken Sverige – och införde stora förändningar. Panos valde att ta bort det klassiska baddräktsmomentet, trots att han byggt sitt imperium på just baddräkter. Baddräktsförbudet ledde till att Fröken Sverige-vinnaren inte längre fick delta i den internationella tävlingen. 

Från 2009 är det istället vinnaren i tävlingenMiss Universe Sweden som skickas till Miss Universum. I år är det Hanni Beronius, 22, från Göteborg som ska åka till Las Vegas föratt göra upp om titeln.

Nyheter24 har samlat de svenskaskönhetsmissarna vi minns genom tiderna –spana in galleriet ovan!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.