Hur gör du i jul?
1 av 10
Hur gör du i jul? - Foto: Montage
Hur gör du i jul?
2 av 10
Hur gör du i jul? - Foto: Bingo Rimér
Fredrik Wikingsson berättar att han kommer köra en alldeles lagom halvvit jul.
3 av 10
Fredrik Wikingsson berättar att han kommer köra en alldeles lagom halvvit jul. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Magdalena Graaf är småbarnsförälder och orkar inte dricka.
4 av 10
Magdalena Graaf är småbarnsförälder och orkar inte dricka. - Foto: Stella Pictures / Robert Eklund
Ida Warg dricker inte under julen och uppmanar andra att stå på sig om de inte vill dricka.
5 av 10
Ida Warg dricker inte under julen och uppmanar andra att stå på sig om de inte vill dricka. - Foto: Emma Malmlöf
Zinat Pirzadeh har skrivit på listan för en Vit jul.
6 av 10
Zinat Pirzadeh har skrivit på listan för en Vit jul. - Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Likaså Karin Adelsköld.
7 av 10
Likaså Karin Adelsköld. - Foto: FameFlynet Sweden / FameFlynet Sweden
Katrin och Bingo anser att de är ok att dricka alkohol under julen så länge man inte har problem.
8 av 10
Katrin och Bingo anser att de är ok att dricka alkohol under julen så länge man inte har problem. - Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
Bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström har också valt att skriva på listan.
9 av 10
Bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström har också valt att skriva på listan. - Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
David Lindgren anser att man inte ska dricka under julen. Därför har även han skrivit på listan.
10 av 10
David Lindgren anser att man inte ska dricka under julen. Därför har även han skrivit på listan. - Foto: FameFlynet Sweden / FameFlynet Sweden

Alkohol eller inte – Så firar kändisarna jul

Initiativet med hemsidan där vem som helst just nu kan skriva på löftet om att stryka nubben från julbordet är för att främja att barn får uppleva magin med jul. Något stiftelsen IOGT-NTO som står bakom kampanjen "Vit jul" menar kan suddas ut om alkoholen får ta över.


Här kan du skriva på listan

"Många barn känner oro när vuxna i deras närhet dricker alkohol. För dessa barn kan julen vara en pina istället för den glädjehögtid den borde vara. När dagis, skolor, fritidsgårdar och sportaktiviteter tar jullov försvinner många frizoner."

Här kan du skriva på listan och skippa alkoholen över jul. 

Initiativet med hemsidan där vem som helst just nu kan skriva på löftet om att stryka nubben från julbordet är för att främja att barn får uppleva magin med jul. Något stiftelsen IOGT-NTO som står bakom kampanjen "Vit jul" menar kan suddas ut om alkoholen får ta över.

Just nu har 6 783 skrivit på listan. Bland andra artisten David Lindgren, bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström och komikerna Karin Adelsköld och Zinat Pirzadeh

"Jag har inte tagit någon skada av det"

Men för proffsfotografen Bingo Rimér blir julen inte helt vit. 

– Jag tror att det är väldigt individuellt i vad man har för relation till alkohol. Jag själv har alltid haft en väldigt distanserad relation till alkohol. Eftersom att jag alltid rört mig i en värld  där det mer eller mindre funnits fri tillgång på alkohol och alla andra möjliga illegala preparat så kan jag ju konstatera att jag är inte tillräckligt intresserad av alkohol för att ligga i någon typ av riskzon, berättar Rimér för Nyheter24 och berättar vidare att detsamma gäller för sambon Katrin Zytomierska.

Något som gör att paret under ledighet gärna kan ta ett glas. 

– Det är väldigt trevligt att ta ett glas vin eller kanske en whisky, jag tycker alkoholen är ett fantastiskt njutningsmedel. Sen är det förvisso väldigt tabu huruvida man ska exponera alkoholen för sina barn. Men jag blev alltid exponerad och jag har inte tagit någon skada av det. Vi fick till och med smaka på alkoholen då pappa ville ta bort spänningen kring alkohol.

Men Rimér är också medveten om de som hävdar att det kan ha motsatt effekt att få tillgång till alkohol under uppväxten och att det senare i livet kan leda till problem. 

– Men min erfarenhet är att man inte får det. Man måste nog känna att, har man alkoholproblem  så ska man titta på alkoholfira alternativ när det gäller glögg, vin och så vidare. Men annars tycker jag att det är fritt fram att ta sig en lille stänkare och vara lite småfull och varm i kroppen. Det är så jävla mycket pekpinnar angående detta, fortsätter profilen.

"Jag orkar inte dricka"

I stället lägger Rimér vikt vid vilket umgänge man har i ung ålder.

– Jag tror heller inte att det endast sitter i hur du uppfostrar dina barn och försöker ge dem rätt värderingar, umgås de sedan i fel kretsar kommer de gå åt helvete i alla fall. Så jag kommer att vara väldigt observant med vilka mina ungar umgås med och vad dessa barn har för inflytande. Där måste man vara väldigt lyhörd. 

Någon som däremot skippar alkoholen med barnen är programledaren och storbloggaren Magdalena Graaf.

– Jag har ju småbarn så jag orkar inte dricka för jag blir alldeles för trött på morgonen. Jag tar eventuellt ett glas vin till maten men inte mer än så. Har jag en barnfri dag så kör jag gärna hej tomtegubbar men annars inte. 

"Finns en jävla massa problem"

Programledaren Fredrik Wikingsson säger att flera människor känner sig angelägna att hålla igen på alkohol under julen.  Men för profilen själv blir det likt Bingo Rimérs jul inte helt vitt.

– Jag är medveten om att det finns en jävla massa problem med det där. Självklart är det jättebra att människor med personliga kopplingar till ämnet anstränger sig under julen. Men det där har aldrig varit ett problem för mig under huvutaget. Varken för mig, min familj eller i släkten, säger Wikingsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tittade på filmen "Mig äger ingen", och där är ju julen kaotisk då alkoholen har en supernegativ inverkan. Men så har det aldrig varit för mig. Så jag skulle vilja säga att det blir en precis lagom halvvit jul.

Våga stå emot om du vill

Men för den som vill skippa alkoholen helt är det inte alltid omgivningen låter det gå obemärkt förbi. 

– När jag slutade dricka för några år sedan så var det ett jäkla  liv på mina vänner om varför jag inte drack något längre. Jag tog en del skit men stod alltid på mig och jag undvek många gånger att följa med på fest för jag orkade inte med tjatet. De vande sig tillslut och nu är det inte några konstigheter med att jag är nykter hela kvällen, skriver Nyheter24 och Modette:s bloggare och hälosexpert Ida Warg  i ett inlägg om hur man står emot alkohol.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

2 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.