- Foto: Emma Malmlöf

Därför kommer X Factor sopa banan med tidigare talangjaktsförsök

Nyheter24:s Mimmi Lexander om varför "X Factor" ligger rätt i tiden och kan ersätta "Idol".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Mimmi

Mimmi Lexander, 29, är nöjeschef på Nyheter24.

Hon twittrar här och bloggar här .

Över ett halvårs hype är över, det ärnu det gäller. 40-miljonsproduktionen som ska sopa banan med allasuperfloppar till talangprogram är här. Som ska ersätta “Idol”.Men med den stora frågan hängandes som ett stort orosmoln överhela programtablån - kommer något program någonsin att faktiskt kunnaersätta “Idol”?

“Det här kan bli ungefär hur jävlabra som helst”, mejlade “X Factor”:s pressansvariga mig i förraveckan. Det är klart han säger, det gör de ju alltid. Hur positivtinställd jag än ville vara så var jag ändå tveksam.

Redan 2005köpte TV4 rättigheterna till programmet och sedan dess har deväntat. Väntat på rätt tidpunkt att avfyra.

— Man vill harätt tajming och möjlighet att göra det bra, då trycker man påknappen. För 1,5 år sen började vi jobba mer intensivt medprogrammet, förklarar FredrikArefalk,programchef för TV4,för Expressen.

Men varför just nu? Varför skulle det funka 2012,när talangjakt efter talangjakt floppat, när svenska folket verkarvara mätta på falska toner, krossade drömmar och livesändadelfinaler?

När“Idol” gick i graven skapades ett mystiskt tomrum isvennebananernas liv på fredagskvällarna. Vad ska nu stå på tilltacosarna, smågodiset, chipsen och dippen? Fredagsmyset har intevarit detsamma.

Så var det då dags för TV4:s kanskeviktigaste premiär i år i går kväll. Totaltbänkade sig 840 000 tittare framför "X Factor" klockan 20:00. 

Programmet gick också hem hos unga tittare med en andel på 32,3procent i målgruppen 15-39 år.

Detlåter som att TV4 kan andas ut. Men än är det inte över. “TheVoice” sågs av 830 000 personer vid premiären, men tappade sedantill 650000 på bara någon vecka. Till slut verkade ingen bry sigalls. “True Talent” hade 560 000tittare under premiärprogrammet, men sen gick det snabbt käpprättåt skogen. Efter bara några veckor sågs programmet bara av 83 000personer.

Men skillnaden mot de tidigare försöken ärfaktiskt stor. Och trots dagens rubriker som "Ett rejält bakslag för TV4" och sågningar från tevekritiker och till och med från Expressens läsare så tror jag på det här. Ge det lite tid bara. De första avsnitten är aldrig kul, det är vid fredagsfinalerna det gäller.

Dethär är en riktigt snygg och påkostad produktion i allt annat än“True Talant”-klass, en jury i rätt målgrupp med Ison Glasgowsom ger något nytt, (vem vill inte se svensk rap och hiphop 2012jämfört med vad Carola eller Tommy Körberg tycker om någon somsjunger Wallmans-bra men tråkigt?) och ett forum där artister fårsöka i sin genre och inte behöver kunna lite av allt och egentligeningenting bra nog.

Kanske den största skillnaden - dethandlar om den där X Factorn. Att ha DET. Inte att bara kunna ta alla tonerrätt, eller att vara klämkäck och härlig och mysig. Det handlar om att äga inom sitt område.

Det här kan nog faktiskt bli hur jävla bra som helst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

3 timmar sedan

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

idag 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

idag 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

idag 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

idag 14:56
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?