- Foto: Elin Mårtensson

Varför skriver vi om Blondinbella?

KOLUMN. Nyheter24:s Emma Malmlöf förklarar varför vi skriver om personerna som dominerar bloggvärlden.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Emma

Emma Malmlöf, 22 år, är nöjesredaktör på Nyheter24:s sektion Bloggvärlden.

Hon twittrar här.

Rubriken är en fråga jag egentligen inte trodde att jag skulle behöva svara på. Men att döma av kommentarer som fortfarande fem år efter att bloggtrenden på riktigt exploderat dyker upp i kommentarsfältet till våra, och ofta mina artiklar, så passar jag nu på.

De är ofta i stil med “Hur kan detta vara en nyhet?” eller “Finns det inget bättre att skriva om?”. Ibland är jag en tönt också och så vidare.

Tyvärr har jag ingen förklaring till det sistnämnda. Men varför skriver vi på Nyheter24 då om Blondinbella, Tyra Sjöstedt och Kenza tillsammans med en rad andra stora bloggare? Har vi inget bättre just den dagen? Nej. Svaret är enkelt. 

Det handlar om makt.

Precis som att nyhetsredaktionen bevakar, och rapporterar kring, de personer i Sverige och världen som har makt och därmed även inflytande så gör jag detsamma under sektionen Bloggvärden som ligger tryggt placerad under Nöje. Jag bevakar de personer som har makt i just den genren och målgruppen. 

Bloggarna är en ständigt rinnande och tilltagande bäck till den sjö av påverkan som unga 2012 badar i, eller för den delen dränks i. Både på gott och ont. Det handlar inte bara om vilken tröja som säljer slut efter ett blogginlägg.

Vi har sett Tyra Sjöstedt som representant för Arla, då hon turnérat runt i skolor. Blondinbella som föreläst för tusentals unga om att det går att förverkliga sin dröm. De gör skillnad. Det är inte alltid bara dagens lunch.

Sedan handlar det även om underhållning. Vad snackar unga om. Kan vi plocka upp vad andra säger om de personerna som hundratusentals följer varje dag för att de faktiskt är intresserade - eller bara vill skratta? Måste allt ha en djupare mening när det handlar om artiklar? Vem har bestämt att man måste tänka ”Jahaaa” efter att ha läst en artikel? Varför inte typ ”Haha fy fan”?

Jag var på en grillfest för ett tag sedan och när jag på en fråga svarade att jag var redaktör för vår bloggsektion undrade en kille om jag inte ville skriva "riktiga" nyheter. Han menade att bloggarna ändå bara var trams.

Sedan sa han i samma mening:

— By the way, läste du att Jockiboi typ pissar i sitt kylskåp?, haha så jävla vidrigt. Hans blogg är så sjuk alltså, så skrattade han högt.

— Ja just det, svarade jag bara. 

Precis min poäng.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!