Quetzala Blanco.
Quetzala Blanco. - Foto: Privat

"Varför måste det vara fult att vilja vara fin?"

Nyheter24:s Quetzala Blanco om retuscherade selfies och opererade Hollywoodstjärnor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Svenska kändisar hakar på trenden

Dålig hårdag eller lite glåmig hy? Gör som kändisarna – trolla bort skavankerna.

Läs mer här.  

Att klanka ner på tjejer och killar som tar mängder av selfies har blivit kutym. Att håna brudar som gör duckface är ännu vanligare, eller att bara helt tvunget alltid behöva "tycka till" (fast jag skulle snarare kalla det "trycka till") ens utseende.  

– Varför putar du med munnen så där? (för att jag är skitful annars)

– Varför har du Botox som inte har en enda rynka? (man ba fast mitt ansikte skulle se ut som en gammal skruttig gubbpung utan Botox?!)

– Du är så fin utan smink, du behöver inte fejkfransar (eller vad det nu är som inte är "fräscht, rent och naturligt")

– Why would a girl to that to her own body??? (om mina tatueringar)

Det är helt vanliga kommentarer som jag kan få från "välmenande" typer i min blogg eller på Instagram. Man ska se så nyvaken och ofixad ut som möjligt för annars är det pinsamt eller så är man helt enkelt "för gammal". 

Jag är 30 år och har de senaste fem åren fått höra att jag är för gammal för att vara ute på klubb, för att röka eller för att klä mig på ett visst sätt.

Man ska vara naturligt vacker, med solkysst glow, ha långa lockar med mycket lyster i, fräknar som gnistrar i solen och pärlvita tänder som kan tända upp ett rum. 

Det är inte särskilt många förunnat. Så nu fejkar vi det istället. Från Kim Kardashian och Miranda Kerr till svenska kändisar som tevepersonligheterna Tilde de Paula eller sångerskan Charlotte Perrelli. 

Det räcker inte längre bara med tevesmink och ett vanligt filter. Varför ska man nöja sig med det när det går att ta det hela ännu längre? 

Med några enkla svep på iPhonen kan du genom vanliga bildredigeringsappar trolla bort rynkor, göra läppar fylligare, bleka tänderna, sudda bort en finne, öppna upp blicken eller vad du nu vill fixa till. 

Men någonstans har vi lärt oss att det är pinsamt att retuschera sina bilder, för retusch är ju lika med fejk, och fejk är likamed fult. Kolla bara på all den kritik skådespelerskan Renee Zellweger fick tidigare i veckan efter att hon "visade upp sitt nya ansikte" på röda mattan. 

"Du duger som du är", säger något ljushuvud.

Men om man inte vill det då? Om man kanske struntar totalt i att det är fejk, har lite åldersnoja eller bara en dålig hårdag och helt enkelt vill ge sina följare några fina bilder att vila ögonen på? Ragga lite likes till frukostkaffet, är det så himla farligt? 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här visar Tuva Novotny upp döttrarna

1 timme sedan

Nicci Hernestig triggervarnar sin senaste kroppsbild

1 timme sedan
Nicci Hernerstig, 24, publicerade nyligen en bild som hon valde att lägga en triggerwarning på. "9 veckor...", skrev hon till bilden.

Detaljen i nya bilden på Mark Levengood och Jonas Gardell: "Är det inte...?"

1 timme sedan
Det har gått mer än ett år sedan Mark Levengood och Jonas Gardell meddelade att de skulle gå skilda vägar. Men skilsmässan till trots så är ett av Sveriges mest kända ex-par än idag goda vänner.

"Trädgårdstider"-profilens Instagram plötsligt borta

2 timmar sedan
Hundratusentals svenskar bänkar sig framför "Trädgårdstider" varje vecka och SVT-programmet engagerar många i sociala medier. Men nu har en av "Trädgårdstider"-profilerna, som hade 96 000 följare, plötsligt försvunnit från Instagram.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

2 timmar sedan
Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Zara Larssons konsert hotas av väderkaos

2 timmar sedan
Zara Larssons konsert i Dubai på torsdagskvällen hotas av väderkaos. Staden har de senaste dagarna drabbats av regnoväder och massiva översvämningar, flygplatsen och skolorna är stängda och befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus.