Samir och Viktor är sångspårsmörkrets ljuspunkt, skriver Christian Ploog.
Samir och Viktor är sångspårsmörkrets ljuspunkt, skriver Christian Ploog. - Foto: Stella Pictures / Tom Jerry Boman

Det här trodde du inte om Samir och Viktor

Det är både kul och skämskuddejobbigt att se artister kläs av så här. Men i Mellons sångspårsmörker finns en ljuspunkt – Samir och Viktor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christian Ploog är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @christian_ploog

För några år sedan spelade en driftig ljudtekniker in Enrique Iglesias playbacksång under ett tv-uppträdande. Resultatet chockerade. I stället för den sammetslena skönsång vi normalt förknippar med den spanske smörsångaren fick publiken i stället höra något som liknade lätet från en stucken gris.

Nu har det hänt i gen. Den här gången i "Mellon". Visserligen sjunger artisterna inte playback där, men återigen har någon listig ljudtekniker (gissar jag) varit framme och skalat av allt i låtarna utom just sången. Resultatet även denna gång blev chockerande – dåligt. Det lät helt enkelt för jävligt.

För när alla välpolerade musiklager plockas bort händer något. Anna Books vibrato tycks plötsligt komma från helvetet. Mimi Werners wailande känns som att någon rispar en kniv mot trumhinnan. Och Ace Wilders sång i låten "Don't worry" är så tunn att det blir smärtsamt tydligt att numret till 98 procent endast bygger på själva showen.

Men ett bidrag går emot strömmen. Samir och Viktors "Bada nakna". Det är ju väldigt otippat. Men också väldigt kul.

För säga vad man vill om låten – att höra dessa gladlynta herrars röster i ett avskalat sångspår är, ja, rörande. Det är enkelt. Det är uppriktigt. Det funkar utan musik.

Så när alla andra artisters livesång rent ut sagt låter för jävligt kliver Samir och Viktor fram – och förvandlar en strandraggardänga till en otippad a cappella som på något konstigt och märkligt sätt faktiskt flyger.

Inte dåligt. Inte dåligt alls.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

Molly Sandén sjunger på Grammisgalan

1 timme sedan
Molly Sandén, Hooja och Ellen Krauss. Det är några av de artister som uppträder på årets Grammisgala.

Lugnt hobbitliv utlovas i nytt spel

1 timme sedan
Att hobbitar är ett stillsamt folk som egentligen skyr allt vad riskfyllda äventyr heter vet alla som bläddrat några sidor i något av Tolkiens verk.

Populära SVT-serien läggs ner: "Det är tråkigt att ta farväl"

1 timme sedan
Den fjortonde säsongen blir den sista. Efter det så läggs nämligen succéserien Ett fall för Vera på SVT ner. – Det är tråkigt att behöva ta farväl, men jag är så stolt över vad vi har åstadkommit de senaste 14 åren, säger skådespelaren Brenda Blethyn.

Strömmer i säkerhetsmöten inför Eurovision

3 timmar sedan
Den höga terrorhotsnivån i Sverige och en orolig omvärld gör Eurovision utsatt. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har regelbundet möten med Säpo och polisen inför arrangemanget.

Irländska artister vill se Eurovisionbojkott

igår 22:56
Hundratals irländska artister uppmanar Irlands deltagare i Eurovision, Bambie Thug, att bojkotta tävlingen. Detta eftersom Israel tillåts ställa upp.