Daniel Craig och Janelle Monáe i 'Glass onion: A knives out mystery' på Netflix. Pressbild.
Daniel Craig och Janelle Monáe i 'Glass onion: A knives out mystery' på Netflix. Pressbild. - Foto: TT

Filmrecension: Craig skalar omständlig lök

Den mysigt ironiska pusseldeckaren "Knives out" har fått en uppföljare. Men historien i "Glass onion" är för snurrig för att det riktiga kriminalmyset ska infinna sig.


Fakta: Glass onion; A knives out mystery

Genre: Deckarkomedi.

Premiär: 23 december 2022 på Netflix.

I rollerna: Daniel Craig, Edward Norton och Janelle Monáe med flera.

Regi: Rian Johnson.

Speltid: 2 timmar och 20 minuter.

Åldersgräns: Ej angivet.

Betyg: + +

Kan Daniel Craig vara den stjärna som har mest tur i filmvärlden just nu? Britten har precis avslutat sin tjänstgöring som James Bond när han nu snubblat rakt in i ett nästan lika lukrativt filmkoncept som kan försörja honom ett bra tag framöver, som den briljante, men milt excentriske sydstatsdetektiven Benoit Blanc.

"Knives out" var en mysig och ironisk pusseldeckare som blev en oväntat stor succé härom året och nu kommer uppföljaren med Craig tillbaka i huvudrollen som en modern slags Hercule Poirot. Att döma av de första rapporterna från USA blir även detta en kommersiell succé. Så fler filmer lär beställas.

Benoit Blanc lockas den här gången in i ett märkligt mysterium som kretsar kring den megalomaniske it-miljardären Myles Born (Edward Norton), som lånat alla sina karaktärsdrag från en viss Teslaägare som just köpt Twitter.

Det är dags för den årliga återträffen och Myles bjuder in sina vänner till sin paradisö i den grekiska övärlden för en avancerad variant av cluedo. Dit kommer även Myles tidigare affärspartner (Janelle Monáe) och så då Benoit Blanc, som inte verkar förstå varför han blivit inbjuden.

Innan Myles blev rikast i världen omgav han sig med fyra vänner som nu har blivit de personlighetstyper samtiden älskar att hata och driva med; den ängslige politikern (Kathryn Hahn), den nördige vetenskapsmannen (Leslie Odom Jr), den för gamla influeraren (Kate Hudson) och den biffige mansrättsaktivisten med stor följarskara i sociala medier (Dave Bautista). Alla står numera i skuld till sin gamle vän och välgörare.

Men alla som kan sin Agatha Christie vet att det är farligt att ens leka mord, då risken är stor att någon dör på riktigt.

Fast nog har det gått lite för snabbt i manusarbetet. Handlingen är så snurrig att den blir som en parodi på en parodi på en Agatha Christie-deckare. Det är lite för mycket blinkningar till den delen av publiken som vill känna sig duktig genom att plocka samtidsreferenserna.

Dessutom spelar Edward Norton sin it-miljardär för mycket på allvar och utan så värst mycket humor. Han är för kylig för att passa in kriminalmyset Netflix vill skapa

Edward Norton som den megalomaniska it-miljardären Myles Bron i "Glass onion: A knives out mystery". Pressbild.
TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!