Kinn Danielsson och Hilma Olsson (till höger) lämnar ett upprop för skolbiblioteken till skolminister Lotta Edholm.
Kinn Danielsson och Hilma Olsson (till höger) lämnar ett upprop för skolbiblioteken till skolminister Lotta Edholm. - Foto: TT

Tusentals efterfrågar bemannade skolbibliotek

Bemanna skolbiblioteken – det uppmanar tusentals författare, forskare och lärare i ett upprop. Förlaget Hegas lämnar nu över en 80 meter lång pergamentrulle med underskrifter till skolminister Lotta Edholm.


Politikerna missar vilken viktig roll skolbibliotek har, anser företrädare för bokförlaget Hegas. Under valrörelsen 2022 författade de ett brev om bibliotekens betydelse, som i skrivande stund har undertecknats av 1601 människor.

"Alla vet att bemannade skolbibliotek behövs i svensk skola. Ändå duckar politikerna för frågan", säger Hilma Olsson, förläggare på förlaget i ett pressmeddelande.

Bland de som har skrivit under finns till exempel den förre utbildningsministern Gustav Fridolin, Boel Westin, ordförande i Almaprisjuryn och professor emeritus i litteraturvetenskap, författaren Martin Widmark samt Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare.

Den 30 januari överlämnade Hilma Olsson och förlagschef Kinn Danielsson underskrifterna till skolminister Lotta Edholm, med förhoppningen att hon ska agera.

"All forskning visar att skolbibliotek inte bara är avgörande för barns läsutveckling, utan också för goda studieresultat i alla ämnen. Det är dags att göra slag i saken och bemanna skolbiblioteken", skriver Olsson och Danielsson.

Rättad: I en tidigare version av texten var pergamentrullens längd felaktig.

Hilma Olsson och Kinn Danielsson med uppropet för skolbibliotek.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!