Kulturminister Parisa Liljestrand inviger Kultur i Almedalen i morgon. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand inviger Kultur i Almedalen i morgon. Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Kulturfrågorna som ska diskuteras i Almedalen

Kulturskaparnas villkor, kulturkanon och hot inom scenkonsten – det är några av de kulturfrågor som tas upp i Almedalen i år.


I morgon invigs Kultur i Almedalen som arrangeras för 14:e året i rad i ett samarbete mellan Svensk scenkonst och Sveriges museer. Kulturdagarna i Almedalen innehåller över 20 programpunkter och pågår onsdag till och med fredag.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) inviger dagarna med ett samtal om kulturens betydelse i samhället. Den artificiella intelligensens förhållande till kulturskapare och upphovsrätt kommer också att diskuteras, med bland andra före detta kulturminister Amanda Lind.

Andra heta kulturpolitiska frågor som tas upp är syftet med en kulturkanon, frilansande kulturarbetares villkor, konstnärlig frihet och hat och hot inom scenkonsten. Under dagarna ska också flera rapporter släppas, bland annat om museernas förtroendekapital.

"Ett fritt kulturliv och ett tillgängligt kulturarv är självklara delar i ett demokratiskt samhälle och ett demokratiskt samtal. Jag är glad att vi kommer att få mötas och samtala om så många angelägna ämnen", säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!