En klassisk 'Dungeons & Dragons'-bok. Företaget bakom rollspelet har fått försäkra sina fans att de inte ska använda AI för kommande böcker. Arkivbild.
En klassisk 'Dungeons & Dragons'-bok. Företaget bakom rollspelet har fått försäkra sina fans att de inte ska använda AI för kommande böcker. Arkivbild. - Foto: Carolyn Thompson/AP/TT

"Dungeons & Dragons" förbjuder AI-illustrationer

Företaget bakom rollspelet "Dungeons & Dragons" har bannlyst användningen av AI för att illustrera sina trollkarlar, druider och andra magiska figurer.


Debatten kring AI i kulturvärlden fortsätter. Upphovsrättsproblematiken kring AI-genererad musik har diskuterats flitigt, och tekniken är även en stor fråga för de strejkande skådespelarna och manusförfattarna i Hollywood.

Nu har turen kommit till rollspelsvärlden.

Nyheten om "Dungeons & Dragons" kom efter att fans på sociala medier ifrågasatt om en bild på en yxbärande jätte verkligen skapats av mänsklig hand. Det visade sig att en illustratör använt AI för den kommande boken "Bigby Presents: Glory of the Giants".

— Han kommer inte att använda AI i framtiden, skrev D&D Beyonds officiella konto på X, tidigare Twitter.

Rollspelet, som ägs av företaget Wizards of the coast och leksaksjätten Hasbro, försäkrade fans om att det inte kommer hända igen.

— Vi uppdaterar våra riktlinjer för att klargöra att konstnärer måste avstå från att använda AI-konstgenerering som en del av sin skapandeprocess för att utveckla D&D.

Rättad: I en tidigare version av texten refererades till "Dungeons & Dragons" som ett rollspelsföretag. Men det är företaget bakom rollspelet "Dungeons & Dragons" som har tagit beslutet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!