Tältlägret i den tillfälliga stad som byggs upp för Burning Man varje år. Årets festival drabbades av oväder. Arkivbild.
Tältlägret i den tillfälliga stad som byggs upp för Burning Man varje år. Årets festival drabbades av oväder. Arkivbild. - Foto: Maxar Technologies via AP/TT

Lerkaoset lättar på Burning Man

Ösregn och lera förstörde upplevelsen för tiotusentals festivalbesökare på årets Burning Man i Nevada. Nu har vädret lättat och alla som strandsatts i öknen ska snart kunna åka därifrån, skriver New York Times. Det var verkligen en märklig upplevelse, säger dansaren Martyna Sowa till BBC.


Väderprognosen varslar om varmare väder och framförallt torrare förhållanden under måndagen i nordvästra Nevada. Ett välkommet besked för alla festivalbesökare som i praktiken blev instängda i helgen när ösregn gjorde vägarna in och ut från området ofarbara.

— Vi fick först höra att vi inte kunde åka förrän på tisdag, men de som verkligen måste komma iväg har kunnat göra det, säger Martyna Sowa till BBC.

Träskulptur bränns

Senare under måndagskvällen planerar arrangörerna för festivalens traditionella höjdpunkt – när en enorm träskulptur som byggs under festivalveckan sätts i brand, uppger BBC.

Regnovädret i området under helgen uppges vara de kraftigaste i trakten på 30 år. Väderförhållandena gjorde att ungefär 72 000 människor blev strandsatta och inte kunde ta sig från festivalområdet, som byggs upp likt en temporär stad varje år.

Deltagarna som ska vara självförsörjande med förnödenheter ombads att spara på mat och bränsle för att klara sig genom ovädret.

Kändisar fick skjuts

Flera festivaldeltagare försökte lämna området genom att vandra i uppemot en mil till närmaste ort. Några tog bilen, men de leriga vägarna gjorde att många fastnade.

En person avled under fredagen, men myndigheterna har kunnat konstatera att det inte hade med ovädret att göra.

Några som lyckades ta sig ifrån öken var artisten Diplo som i sociala medier berättade hur han och komikern Chris Rock fick skjuts av ett fan.

Den new age-inspirerade kulturfestivalen arrangerades för första gången i Nevada 1990 och pågår varje år i en vecka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!