Ljudmila Ulitskaja. Arkivbild.
Ljudmila Ulitskaja. Arkivbild. - Foto: Knut Falch/NTB/TT

Kan en ryss få Nobelpriset i år?

Förhandstippade favoriter, en science fictionförfattare som skriver om klimatet eller en oppositionell ryskspråkig? Här är några av förhoppningarna inför årets Nobelpris i litteratur.


Fakta: De senaste årens Nobelpristagare

2022, Annie Ernaux, Frankrike.

2021, Abdulrazak Gurnah, Tanzania.

2020, Louise Glück, USA.

2019, Peter Handke, Österrike.

2018, Olga Tokarczuk, Polen.

2017, Kazuo Ishiguro, Storbritannien.

2016, Bob Dylan, USA.

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland.

2014 Patrick Modiano, Frankrike.

2013 Alice Munro, Kanada.

2012 Mo Yan, Kina.

Det blir en europé i år, det är kulturskribenten Carsten Palmer Schales magkänsla. Varje år förutspår han vilken författare som kommer att få Nobelpriset i litteratur i kulturtidningen Opulens. Han hade rätt om Abdulrazak Gurnah år 2021 och nämnde Annie Ernaux som en av de tre författare han trodde mest på förra året.

I år är hans gissning Mircea Cartarescu från Rumänien.

— Han är en öststatsförfattare, liksom Peter Nadas – de är båda stora. Nadas är en fin berättare och stilist men Cartarescu är dessutom ytterst komplex och modern.

Själv hoppas Carsten Palmer Schale på Ngugi wa Thiong'o från Kenya.

— Han var en känd författare redan för 50 år sedan. Då skrev han på engelska och sedan gick han över till att skriva på stamspråk. Jag tycker att han är värd priset, han är dessutom en afrikansk författare i en annan mening än Gurnah, som bott länge i Storbritannien.

Den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o nämns återigen som en tänkbar kandidat. Arkivbild.

För litteraturens mångtydighet

Ngugi wa Thiong'o är en av de utomeuropeiska författarskap som har lyfts fram i åratal, vid sidan av namn som Jamaica Kincaid, Nuruddin Farah och Salman Rushdie. Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmendal hoppas på författaren till "Satansverserna". Kanske beror det på att hon har läst honom i år, tänker hon.

Men efter att i stora delar av sitt liv ha levt med dödshot blev Salman Rushdie förra året attackerad under ett framträdande i New York, och Ida Ölmedal konstaterar att hans författarskap ligger i tiden.

— Jag vet inte om Nobelpriset måste göra det. Men jag hade tyckt att det vore kul om han fick det. Det har något att göra med litteraturens möjlighet att vara mångtydig som är så hotad, säger hon och tycker att Rushdie också är aktuell med tanke på upproret i Iran och att det generellt pratas mer om förbjuden litteratur.

Men Carsten Palmer Schale tror inte att en författare utanför Europa får det i år.

— Jag tror inte heller att någon av flera tänkbara kvinnliga fransyskor får det efter Ernaux. Om man väger det ena med det andra mot det tredje tror jag det blir en europé som skriver i olika genrer, säger han och nämner också norske Jon Fosse.

Ulitskaja utesluten?

Per Bergström på Ramus förlag tycker att det har varit ett visst överslag på engelska författare de senaste åren. Hans personliga favorit är ungerska László Krasznahorkai.

— Han har ett alldeles eget berättaruniversum som är både symtomatiskt för någon form av postkommunistiskt, östeuropeiskt intelligent berättande men det är också fyllt med en mörk och svart humor.

Frågan är om ett Nobelpris till en rysk eller ukrainsk författare är helt uteslutet? Det tror inte Per Bergström, eftersom rysk- och ukrainskspråkig litteratur har både lyfts och översatts i större utsträckning sedan kriget i Ukraina inleddes.

Rasmus Landström, litteraturredaktör på Aftonbladet, tror att enbart någon "superoppositionell" som Michail Sjisjkin eller den ofta tippade Ljudmila Ulitskaja skulle kunna få det.

— Men jag tror inte att Nobelkommittén följer konjunkturerna kring kriget och anpassar sig efter det och det tycker jag är bra, jag tycker inte Nobelpriset ska fungera på det sättet även om jag absolut tycker att det kan vara ett politiskt pris.

Salman Rushdie förlorade synen på ena ögat i attacken förra året. Arkivbild.

Relevant science fiction

Själv har Rasmus Landström i ett par år hoppats på Kim Stanley Robinson, som skriver science fiction. Ingen renodlad science fiction-författare har fått priset ännu, understryker Landström, även om han räknar upp andra författare som har "doppat tån i genren", bland andra Kazuo Ishiguro och Doris Lessing.

— Kim Stanley Robinson sätter miljön som människorna befinner sig i, klimatet och vädret i centrum för litteraturen på ett sätt som jag inte har sett någon författare göra tidigare, så jag tycker han är oerhört relevant för vår tid.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!