Sofia Adrian Jupither är överlycklig över att Jon Fosse får Nobelpriset i litteratur. Arkivbild.
Sofia Adrian Jupither är överlycklig över att Jon Fosse får Nobelpriset i litteratur. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Svenska regissören: "Jag är överlycklig"

Regissören Sofia Adrian Jupither har satt upp flera av Jon Fosses pjäser på svenska teaterscener. Hon är mycket glad över att norrmannen får Nobelpriset i litteratur. Jag är överlycklig, säger hon.


Fakta: Fler röster om Jon Fosse

Alexander Mørk-Eidem, teaterregissör och landsman, numera bosatt i Sverige:

— Välförtjänt och fantastiskt. Fosse har en helt egen stämma i det litterära landskapet. Jag är glad inte minst för att en dramatiker fick priset. Hans dramatik är den mest nyskapande sedan Samuel Beckett."

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, på X, tidigare Twitter:

"Ett stort erkännande av ett enastående författarskap som gör intryck och berör människor över hela världen. Hela Norge gratulerar och är stolta i dag."

Daniel Sandström, förläggare och litterär chef på Albert Bonniers förlag:

— Det finns en otrolig musikalitet i hans språkbehandling. Alla hans böcker är framsjungna. Nästan hymniskt. De finns en väldigt jordnära kvalitet i de ämnen han skriver om. Fattiga människor, liv och död. Han skriver det på ett sätt som närmar sig det religiösa där han tar fram ljuset i en mycket mörk tillvaro."

Björn Wiman, Dagens Nyheters kulturchef:

— Jag blev lite besviken över att Akademien inte tog chansen att bli historiska nu och ge nobelpriset två år i rad till en kvinnlig författare. Det hade varit betydelsefullt och visat att de menar allvar med att bredda nobelpriset till fler språkområden och fler genrer.

— Jag tycker att det är så fruktansvärt roligt att Jon Fosse får det här priset. Hans röst behövs så otroligt mycket i den tiden vi lever i i dag. Den humanism, den empati och den värme som han skriver fram. Både i sin dramatik och i sin prosa.

— Det är ju underbart att Akademien väljer att belöna det.

Sofia Adrian Jupither debuterade som regissör med Jon Fosses pjäs "Besök" på Helsingborgs stadsteater 2001 och är just nu aktuell med Fosses dramatisering av Agota Kristofs roman "Den stora skrivboken" på Dramaten.

Hon är extra glad över att Jon Fosse, 64 år, får Nobelpriset medan han fortfarande är aktiv.

— Och när han enligt mig är på höjden av sin bana. Det tycker jag är jätteroligt. Så jag är ju inte förvånad över att han får det.

Mänskliga tillkortakommanden

TT: Vad gör honom så stor?

— Han skriver fram den ordlösa kommunikationen mellan människor. Det vi egentligen säger. Det vi egentligen vill. Det vi inte förmår. Det vi försöker få till. Han skriver fram mänskliga tillkortakommanden med en enorm ömhet för karaktärerna.

Sofia Adrian Jupither kan också avslöja att hon ska samarbeta med Jon Fosse när han för första gången har skrivit ett operalibretto.

— Jag ska sätta upp urpremiären av den. På Bergens festspel och Köpenhamnsoperan. Det blir premiär i maj 2025. Jag håller mig kvar vid honom.

Berit Gullberg har varit Jon Fosses svenska förläggare. Arkivbild.

20 år lång brevväxling

Berit Gullberg är Jon Fosses pjäsförläggare och har satt upp ungefär 800 pjäser tillsammans med Fosse världen över. Fosse har ofta lyft fram sin svenska förläggare som viktig för hans framgångar.

— Jon och jag har haft en brevväxling via mejl som är säkert 20 år gammal. Den kan handla om hur det är att laga pinnekött, som han älskar, till recensioner i New Yorker. Vi har blandat högt och lågt i vår gemenskap och alltid haft stort förtroende för varandra.

Gullberg berättar att Fosses första 15 år som internationellt erkänd dramatiker riskerade att sluta i tragedi.

— Han reste ju överallt och nästan med fara för sitt eget liv. Han var blyg som person och det blev lite för mycket alkohol som nästan ledde till en katastrof. Han slog sig och gjorde sig fruktansvärt illa och läkaren sade att han måste sluta dricka.

— Det gjorde han och konverterade till katolicismen och gifte sig för tredje gången med en ung Anna, en jättespråkbegåvad översättare.

Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas. Arkivbild.

På förlaget Atlas kontor har man skäl att fira. Förlaget har gett ut Fosses böcker "Prosa-1" och "Prosa-2".

— Nu hade vi lite drygt tusen ex av varje bok i lager och de tar nog slut i dag tror jag, så vi behöver trycka nytt direkt. När adrenalinet har släppt och vi har gjort det mest akuta blir det nog lite champagne, säger förlagschef Jesper Bengtsson.

Det finns en myt om att de författare som får Nobelpriset får svårt att skriva efter det. Sofia Adrian Jupither tror inte att priset kommer att påverka Jon Fosses författarskap negativt.

— Han är redan en världsberömd dramatiker. Det har han slitit med ganska länge. Så jag hoppas och tror att han har behövt ta den djävulen vid hornen redan och kanske klarat av den demonen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!