Susan Abulhawa, Joshua Cohen och Assaf Gavron. Arkivbilder.
Susan Abulhawa, Joshua Cohen och Assaf Gavron. Arkivbilder. - Foto: Lars Pehrson/SvD/Fredrik Sandberg/Claudio Bresciani/TT

Författare om konflikten: "Farligt läge"

De har skrivit för att skapa förståelse för både israeler och palestinier. Efter Hamas terrordåd uttrycker författare i området ilska, förtvivlan – och rädsla för att våldet och motsättningarna ska öka.


Med ordets hjälp har författare som Assaf Gavron, David Grossman, Dorit Rabinyan, Joshua Cohen och Susanna Abulhawa försökt skapa förståelse för dem som lever i skuggan av Israel-Palestina-konflikten. Men efter Hamas blodiga attacker lördagen den 7 oktober har våldsspiralen åter exploderat och försöken till förståelse och fred tycks avlägsna.

Joshua Cohen, författare till Pulitzerbelönade "Netanyahus" var i New York när han fick höra om lördagens attacker utförda av terrorstämplade Hamas, och beskriver sina första reaktioner:

— Skräck. Det är därför de kallar det terrorism. Det var hemskt, skräckinjagande.

Men rösterna för fred tystnade långt före lördagen, hävdar Joshua Cohen. Han har kritiserat den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus regering för dess tuffa hållning. Inte ens under 1940-talet, efter kriget, var retoriken lika hård som nu, sade Cohen nyligen under Bokmässan i Göteborg.

— Tyvärr har min åsikt just bekräftats. Särskilt nu när den globala vänstern verkar vara överens med högern i Israel, och tillskriver "palestinierna" lördagens händelser. Inte Hamas, utan "palestinierna". Det är ett farligt läge när båda extremer – inom vänstern och högern – kommer till samma slutsats.

Hård kritik

Kritiken mot Netanyahus regering har varit intensiv efter attackerna 7 oktober. David Grossman skriver i en artikel i DN : "Tänk på vad vi i åratal varit medlöpare till. Tänk på all den energi, den förmåga och de pengar vi lade ner på att se Netanyahu och hans familj spela upp sina Ceausescu-liknande dramer".

Han anklagar också Hamas för att ha förlorat sin mänsklighet.

Assaf Gavron, författare till boken "Uppe på höjden", befann sig i London när attacken utfördes och har inte lyckats ta sig hem därifrån, eftersom flygen till Israel är inställda. Även han är kritisk mot regeringen, och anser att den har försummat säkerheten.

— De har ägnat sig åt allt annat, åt korrupta nomineringar av sitt eget folk i regeringen och åt att flytta pengar från viktiga samhällssektorer till de ultrareligiösa och bosättarna. Netanyahu har utsett två ministrar som tillhör extremhögern, som har förnedrat palestinier och främjat bosättningarna, säger han.

Det finns också en punkt där högern i Israel och Hamas möts, anser han.

— Extremhögern i Israel ville aldrig lösa något med palestinierna, den pågående konflikten är precis det de behöver. De behöver visa att palestinierna är grymma och att vi aldrig kan sluta något avtal med dem. Och samma sak är det för Hamas — det finns en plats där ytterligheterna av cirkeln möts.

"Oförlåtligt"

Assaf Gavron har skrivit böcker både om de israeliska bosättare som han kallar "terrorister" och om terrorister på den palestinska sidan. Men viljan att skapa förståelse för "den andre" har fått sig en törn. Han anser att Hamas attack är något nytt och ojämförbart.

— Jag är vänster och tror inte att våld kommer att lösa något. Jag hoppas att vi inte kommer att inleda ett markkrig i Gaza, för jag tror inte att det är lösningen. Jag vill ha fred. Men det Hamas gjorde är oförlåtligt.

TT: Vad anser du om att regeringen svarar med att bomba Gaza?

— Det är en skam. Det skadar oss också, världen står med oss nu men ju mer vi dödar i Gaza desto mer försvinner den sympatin. Vi bombar utan att ens försöka vara precisa, och det är fel för oskyldiga ska inte straffas för det här.

"Apartheid och kolonialism"

Amerikansk-palestinska Susan Abulhawa, som bland annat skildrat hur palestinierna 1948 fördrevs från sina förfäders hem, vänder sig emot västerländska mediers beskrivningar av attacken. Hon är förtvivlad över att palestinier framställs som angripare, utan historisk kontext.

— Folk i Gaza har levt under en barbarisk belägring i 17 år, Israel har till och med beräknat mängden kalorier som palestinier kan få tillgång till för att hålla dem på gränsen till svält. Det är inga nyheter när palestinier dödas varje dag. Palestiniers lidande hamnar aldrig på nyheterna förrän de slår tillbaka.

Hon vänder sig också mot ordet "konflikt" – eftersom hon menar att det implicerar två jämbördiga parter. Susan Abulhawa anser att apartheid råder när en av "världens mäktigaste arméer" förtrycker en fattig befolkning som lever i ett slags fängelse.

Hon hävdar att det aldrig har förts faktiska fredssamtal.

— Israel har pratat, samtidigt som man har fortsatt att kolonisera. Det har aldrig skett samtal i god tro. Israel skulle dra sig tillbaka från Västbanken men den exakta motsatsen hände. Det Hamas gjorde var att slå sig ut från det fängelse där de har levt instängda i 17 år, säger Susan Abulhawa.

TT: Fördömer du inte dödandet av oskyldiga civila?

— Ingen frågar någonsin israeler om de fördömer att barn blir dödade i Palestina. Jag tänker inte fördöma oss själva, vi har all rätt att slå tillbaka.

Underminerar Israel

Attackerna har beskrivits som Israels 11 september. Men Joshua Cohen anser att det här till och med slår hårdare, eftersom attacken underminerar Israels grundläggande princip om staten som en trygg plats för judar.

TT: Ser du något slut på det eviga kretsloppet av våld?

— Så många av offren för lördagens pogrom var vänster, liberaler, utbildade "kibbutzniks", barn som bara ville festa – inte fanatiker. Om du dödar tillräckligt många av den sortens människor dödar du också ett lands psykiska hälsa. Du sätter en kula i nationens samvete.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!