Norska kronprinsessan Mette-Marit (längst till vänster), kronprinsen Haakon och Oslos nya borgmästare Anne Lindboe anländer till Nordiska rådets prisutdelning.
Norska kronprinsessan Mette-Marit (längst till vänster), kronprinsen Haakon och Oslos nya borgmästare Anne Lindboe anländer till Nordiska rådets prisutdelning. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Kauhanen får Nordiska rådets musikpris

Nordiska rådets musikpris går till folkmusikern, sångaren och låtskrivaren Maija Kauhanen från Finland.


Hon är rotad i en finsk-karelsk tradition och temat i hennes musiktexter är ofta kvinnoöden. Kauhanen beskriver relationer, våld i hemmet och rädslor, men ger enligt juryn också utrymme för glädje, tröst och hopp.

Sammanlagt ska fem priser delas ut av Nordiska rådet, inom miljö, musik, film, litteratur samt barn- och ungdomslitteratur, och bland prisutdelarna syns till exempel det norska kronprinsparet, skådespelaren Maria Bonnevie och Norges kulturminister Lubna Jaffery.

De svenskar som kan få pris på galan i Oslo är Isabella Nilsson med "En bok för Ingen" och Joanna Rubin Dranger för "Ihågkom oss till liv" – båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Årets litteraturpris för barn och ungdomar kan gå till svenska Teresa Glad med "Farbröder" eller Sara Lundberg för "Glömdagen".

Svenska "Motståndaren" av manusförfattaren och regissören Milad Alami och producenten Annika Rogell är bland de nominerade till årets film.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!