Många studenter på Konstfack har engagerat sig i kriget på Gazaremsan. Efter ett upprop om eldupphör skickade rektorn ut ett mejl som fick starka reaktioner. Arkivbild.
Många studenter på Konstfack har engagerat sig i kriget på Gazaremsan. Efter ett upprop om eldupphör skickade rektorn ut ett mejl som fick starka reaktioner. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Konstfacks rektor kritiseras för mejl om Gaza

Konstfacks rektor får kritik för ett mejl som skickats ut till skolan som svar på ett studentupprop om eldupphör i Gaza, rapporterar Svenska Dagbladet.


"Att inte uttala sig mot de krigsförbrytelser som begåtts av den israeliska regeringen motsvarar ett implicit samtycke", står det i ett upprop som Konstfacks studenter i samarbete med andra konstskolor i Sverige har formulerat för att mana till eldupphör i Gaza.

Texten i uppropet fortsätter:

"Vår konstnärliga arbetsmiljö kan inte, och kommer inte att vara opolitisk. Vi vill att våra institutioner aktivt ska motarbeta alla former av rasism, antisemitism och islamofobi"

"Alla ska känna sig trygga"

I början av veckan uppmanade studentkåren till en tyst demonstration utanför Konstfacks entré, efter ett initiativ från Palestinagrupperna. På tisdagen då demonstrationen skulle äga rum skickade Konstfacks rektor Anna Valtonen ut ett mejl till alla på skolan:

"Kriget mellan Israel och Hamas har fått oerhörda konsekvenser för civilbefolkningen på båda sidor och skär igenom geografiska gränser och kulturella och samhälleliga gemenskaper. Civilbefolkningen i Gaza lever nu under fruktansvärda omständigheter och världen över drabbas judar av en ny våg av våldsam antisemitism. På Konstfack ska alla studenter oavsett tillhörighet känna sig trygga och inte heller tvingas framträda som representanter för en större gemenskap, om de inte önskar det."

Valtonen uppmanade även till källkritik när det gällde alla bilder som strömmar ut från konflikten i Gaza.

Vill inte ha ett drev

Mejlet rörde upp känslor bland studenter som bland annat undrade "varför hon inte nämnde Palestina eller palestinier" i sitt mejl.

— Jag vill inte att hon ska utsättas för något drev. Men jag önskar att vi inte hade en ledning som är rädd för att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Josefina Anjou, masterstudent på Konstfack, till Svenska Dagbladet och jämförde även situationen i Gaza med kriget i Ukraina.

I ett mejl till SvD svarar rektor Anna Valtonen att hennes mejl till skolan uttryckte oro för studenterna och att "syftet var att främja att alla borde kunna känna sig trygga i vår miljö, oberoende av sina åsikter eller tillhörigheter."

Utbildningsminister Mats Persson (L) blev intervjuad i DN i samband med demonstrationerna och sade då att ledningen vid statliga utbildningsinstitutioner behöver vara tydliga med att de inte kan ta ställning till politiska manifestationer.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!