Strejkande fackmedlemmar utanför Walt Disney Studios i Burbank, Kalifornien. Strejken avbryts under torsdagen sedan ett preliminärt avtal har lagts fram. Arkivbild.
Strejkande fackmedlemmar utanför Walt Disney Studios i Burbank, Kalifornien. Strejken avbryts under torsdagen sedan ett preliminärt avtal har lagts fram. Arkivbild. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Skådespelarstrejk i Hollywood över

Den fyra månader långa skådespelarstrejken i USA ser ut att vara över. Skådespelarfacket Sag-Aftra har godkänt ett preliminärt avtal med filmbolagen som stoppar strejken som fått stora konsekvenser för Hollywood, rapporterar Variety.


Facket uppger i ett uttalande att strejken officiellt avbryts klockan 12.01 på torsdagen, lokal tid. Fackets förhandlingskommitté röstade enhälligt för det preliminära avtalet som tagits fram tillsammans med de stora produktionsbolagen inom tv och film, rapporterar LA Times.

Det preliminära avtalet ska formellt godkännas av fackets nationella styrelse på fredag samt av medlemmarna.

I helgen blev det riktigt skarpt läge sedan bolagen hade lagt det som de beskrev som som sitt sista, bästa och slutliga bud och hävdade att något måste hända för att rädda säsongens tv-produktioner. Förutom skådespelare har tusentals film- och tv-arbetare i nöjesindustrin berörts av strejken och inte kunnat arbeta.

Enligt Sag-Aftra ger avtalet medlemmarna högre minimilön, ökar ersättningen för strömmade program och plussar på inbetalningar till sjukförsäkringar och pensioner. Det innehåller också nya regler för användningen av AI, artificiell intelligens, ett viktigt förhandlingskrav för facket.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!