David Batra är årets julvärd 2023.
David Batra är årets julvärd 2023. - Foto: Anders Wiklund/TTChristine Olsson/TT

Tv-tablån ändras på julafton – här är SVT:s nya storsatsning

En storsatsning på Astrid Lindgren ska bli SVT:s nya jultradition. Men Kalle Anka blir kvar på julafton, lovar SVT:s programdirektör Eva Beckman.
– Det har jag inga som helst avsikter att ta bort, säger hon till TT.


Kalle Anka har varit svensk tv:s stora jultradition sedan 1960. Sedan mitten av 70-talet har den animerade kavalkaden sänts klockan 15.00.

I år får programmet sällskap i tablån av en nyproducerad animerad kavalkad av Astrid Lindgren-berättelser.

"Jul med Astrid Lindgren" kommer att sändas på julaftons morgon klockan 09.00, med repris klockan 14.00 direkt före Kalle Anka.

Tanken är att det ska bli en tradition.

— På SVT är det mycket publiken som bestämmer, men vi hoppas att det kan bli en framtida julklassiker, säger Eva Beckman.

SVT:s programdirektör Eva Beckman hoppas att den nya serien om Astrid Lindgren blir en ny jultradition. Arkivbild.

Kalle Anka blir kvar

Man skulle kunna tro att SVT med sin nya jultradition vill fasa ut Kalle Anka efter snart 65 år, men så är inte fallet enligt Eva Beckman.

— Kalle Anka på julafton kommer att vara kvar. Så länge vi bara kan. Det har jag inga som helst avsikter att ta bort. Det här är bara ett tillägg.

Traditionen med Kalle Anka som en höjdpunkt på julafton kommer från en tid då det var sällsynt att få se amerikanska tecknade filmer från Disney i färg i svensk tv. Så är inte fallet i dag.

TT: Så varför fortsätter ni att sända Kalle Anka på julafton?

— Ja, om man har en viss plattform kan man se det varje dag 365 dagar om året, men det är en tradition i så himla många svenska hem, så jag vill inte att vi ska ta bort den.

"Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" är jultradition i svensk tv sedan 1960. Och kommer att vara så länge än, enligt SVT:s programdirektör Eva Beckman. Arkivbild.

Linjär-tv på jul

Trenden i tv-världen är på väg bort från "linjär-tv", där alla tittar tillsammans när programmen sänds i tv. I stället kollar allt fler på sin egen skärm när de själva vill titta. Men just kring julen samlas många tillsammans. Det märker SVT.

— Faktum är att linjär-tv reser sig på tio just på jul. Det är fruktansvärt svårt att få en familj att samlas i soffan, men just på jul verkar det som att många människor gillar att titta tillsammans.

Nyårsquiz 2023: Färdiga frågor och svar om året som gått

TT
/
/
/
/
Jul
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!