Den nya porten av Goldin + Senneby ska stå vid Västlänkens nya station Centralen i Göteborg. Pressbild.
Den nya porten av Goldin + Senneby ska stå vid Västlänkens nya station Centralen i Göteborg. Pressbild. - Foto: SPRIDD Arkitekter och Ramboll

Konstnärsduo ger Göteborg ny stadsport

Deras performanceverk "Evig anställning" stoppades som offentlig utsmyckning vid den stationen Korsvägen i Göteborg. Nu ska konstnärsduon Goldin + Senneby i stället göra en ny stadsport i staden, skriver Göteborgs-Posten.


Med ”Anti-handikapp: Göteborgs sjätte stadsport” har de vunnit en upphandling i Göteborgs stad om ny offentlig konst vid Västlänkens nya station Centralen.

Verket beskrivs i ett pressmeddelande som "en sjätte stadsport" men också som en påminnelse om att staden fortfarande inte är tillgänglig för alla på lika villkor.

Installationen ska göras med avstamp i funktionsrättsrörelsen i Göteborg och i den manifestation som hölls i Göteborg 1981 under parollen "Vårt största handikapp är din inställning".

"För oss kommer Anti-handikapp ur kroppsliga erfarenheter av att leva med MS, en nervsjukdom som saktar ner den motoriska och kognitiva förmågan, och vad det gör med upplevelsen av stadsrummet. Det synliggör miljöer som handikappar" säger konstnärerna i ett pressmeddelande.

Det omskrivna performanceverket "Evig anställning" stoppades sedan det bröt mot en paragraf om hur skattepengar får användas, något som Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!