På måndag invigs David Bowie-gatan i Paris. Arkivibild.
På måndag invigs David Bowie-gatan i Paris. Arkivibild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

David Bowie-gata invigs i Paris

Åtta år efter sin död får rockikonen David Bowie en gata i Paris uppkallad efter sig. På måndags invigs gatan “Rue David Bowie” i den franska huvudstadens trettonde arrondissement.


Den 50 meter långa genomfartsgatan skapades som en del av en större renovering av stadsdelen, som bland annat huserar Frankrikes nationalbibliotek, Bibliothèque nationale de France.

Invigningen är planerad till måndag eftermiddag, skriver distriktsborgmästaren Jérôme Coumet på X, tidigare Twitter. Det var Coumet, ett uttalat Bowie-fan, som lanserade idén 2020 med motiveringen att rockikonen hade “en stark koppling till ljusets stad".

Ceremonin kommer att följas av en hyllningskväll till Bowie i arrondissementets stadshus och en Bowie-utställning, även den i stadshuset, som kommer att pågå till slutet av nästa vecka.

Paris spelade en mindre roll i Bowies liv än London, Berlin och Los Angeles, men den franska avantgardistiska teaterkulturen påverkade hans visuella stil. Han gjorde också framgångsrika covers på de franskspråkiga låtarna “Amsterdam” och “Ma Mort” av Jacques Brel, som förvisso inte var fransman utan belgare.

David Bowie avled i levercancer den 10 januari 2016. På måndag skulle han ha fyllt 77 år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!