Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förutspår att det blir några tuffa år framöver för kulturlivet. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förutspår att det blir några tuffa år framöver för kulturlivet. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulturlivet varnar för nedskärningar

Statens bidrag räcker inte för att kompensera för kulturens kostnadsökningar, larmar regionerna. Nu varslar flera institutioner om nedskärningar och personalminskningar, rapporterar Kulturnyheterna på SVT.


Den offentliga kulturlivet i Sverige drabbas hårt av kostnadsökningar till följd av inflationen och kvarliggande effekter av pandemin, visar Kulturnyheternas kartläggning. Landets regioner ber om 90 miljoner kronor i ökade anslag, men regeringens kulturbudget har bara räknats upp med 20 miljoner.

Det innebär miljonbesparingar på flera håll, vilket drabbar verksamheten och leder till minskning av personalen.

— Jag förstår inte att staten tycker att det är okej att utarma verksamheterna på det här sättet, och till slut göra så att flera går under, säger Leif Stinnerbom, teaterchef för Västanå musik och teater utanför Sunne, till SVT.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till Kulturnyheterna att hon förstår att många kommuner och regioner är hårt pressade, men att den strama budgeten är viktig för att få ner inflationen och vända ekonomin.

Hon vill också se en större diskussion om finansieringen av offentliga kulturlivet. Staten kommer alltid att behöva ta ett stort ansvar, säger Liljestrand.

— Däremot så tycker jag att vi på en generell nivå absolut behöver börja prata om hur man kan se till att kulturen kan stå på fler finansiella ben än att bara behöva vara beroende av staten, regionen eller kommunen.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!