Wim Wenders i Tokyo inför den japanska biopremiären på 'Perfect days' förra året. Filmen är Japans Oscarsbidrag. Arkivbild.
Wim Wenders i Tokyo inför den japanska biopremiären på 'Perfect days' förra året. Filmen är Japans Oscarsbidrag. Arkivbild. - Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Tokyos toaletter gav Wenders hyllad filmidé

Idén till filmen "Perfect days" föddes när regissören Wim Wenders blev inbjuden för att titta på Tokyos arkitektritade offentliga toaletter. De ser inte ut som något annat, säger han till TT.


Fakta: Koji Yakusho

Ålder: 68 år.

Familj: Hustrun Saeko Kawatsu, ett barn.

Bor: I Tokyo.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Mängder, bland annat "Ålen", "Tampopo", "Får jag lov?", "Babel", "13 assassins", "En geishas memoarer", "The days".

Aktuell: Med "Perfect days" som gav honom Cannesfestivalens pris för bästa manliga skådespelare 2023. Filmen, som har svensk biopremiär 12/1, är Japans Oscarsbidrag.

I en hotellträdgård i Cannes berättar den tyske regissören om hur fascinerad han blev av de japanska toalettinrättningarna.

— De är alla olika och alla som använder dem, även de hemlösa, gör sitt bästa för att de ska se snygga ut, säger Wim Wenders

— Jag kände att här fanns det en film, men inte en dokumentär. Det behövdes också en story för att bygga upp den.

Den berättelse som blev hyllade ”Perfect days” handlar om Hirayama som bor ensam i en liten lägenhet i Tokyo och försörjer sig genom att städa stadens offentliga toaletter. Han verkar helt tillfreds med sitt liv, på fritiden ägnar han sig åt rockmusik från 60- och 70-talen och läser mycket. Gradvis avslöjas hans tidigare liv.

— Det är en film om det gemensamma goda, om hur Japan efter pandemin kom samman på ett sätt som man inte gjorde i till exempel min hemstad Berlin.

Wim Wenders och huvudrollsinnehavaren Koji Yakusho i Cannes under filmfestivalen i maj förra året. Arkivbild.

Mest hyllade

Huvudrollen spelas av Koji Yakusho som är en av Japans mest hyllade skådespelare, belönad med så många priser att han knappt kan räkna dem.

— När jag först fick erbjudande om filmen visste vi inte ens om det skulle bli en kortfilm eller en långfilm, säger Yakusho.

Han har under sin långa karriär gjort en rad samurajfilmer. Inget kunde vara mer väsensskilt än ”Perfect days”.

Wim Wenders har alltid älskat Japan, redan 1985 gjorde han dokumentärfilmen ”Tokyo-ga”, om sin filmiske idol Yasujiro Ozu. När han gjorde ”Perfect days” hade han inte besökt landet på tio år.

— Wim kan japansk kultur, han förstår den, han äter alltid japansk mat, han var säkert japan i ett tidigare liv. Och han lärde sig lite japanska inför inspelningen. Annars var det inga problem med kommunikationen. Man kan alltid använda kroppsspråket, säger Yakusho.

Film med låg budget

”Perfect days” är en lågbudgetfilm som spelades in på 17 dagar. Samtidigt jobbade Yakusho med att spela in en stor samurajfilm och pendlade mellan inspelningarna.

— Det var intressant. I en kostymfilm läggs ju mycket omsorg på tjusiga och dyra kläder, och där måste jag som skådespelare använda mer kraft i spelet än när jag har vardagskläder.

Yakusho bor med sin familj i Tokyo. Gjorde inspelningen att han upptäckte någonting nytt om sin hemstad?

— Ja, den lägenhet som Hirayama bor i hittade Wim i centrala Tokyo. Jag blev oerhört förvånad över att sådana byggnader fortfarande finns kvar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!