Liza Marklund
Vad hände egentligen med Liza Marklund? År 2015 lämnade hon offentligheten. - Foto: Anette Karlsen/NTB/TT Bild, Stella Pictures.

Vad har hänt med Liza Marklund? Kärleken • Flykten till Stilla havet • Lämnade rampljuset • Sjukdomen

Liza Marklund var en av Sveriges mest firade författare. Men efter att ha drabbats av flera personliga tragedier så lämnade deckardrottningen offentligheten år 2015.


Hon sommarpratade. Gick på Nobelfesten. Hon hamnade på frimärket. Gästade "Skavlan". Hennes böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar och har översätts till 30 olika språk. Runt handleden gnistrade diamanter och på fingrarna safirer och smaragder. På röda mattan syntes hon med nära och kända vänner – från Jan Guillou till Mona Sahlin. Ja, Liza Marklund var verkligen överallt.

Liza Marklund och vännerna Jan Guillou med hustrun Ann Marie Skarp på Piratförlagets 20-års fest år 2019. Bildkälla: Stella Pictures.
Liza Marklund, Thomas Bodström och Mona Sahlin på QX-galan år 2014. Bildkälla: Stella Pictures.

Första boken kom 1995, och ett par år senare – 1998 närmare bestämt – så släppte hon den första boken i serien om journalisten Annika Bengtzon. Det var verkligen Liza Marklunds storhetstid. 

Sedan började tragedierna att avlösa varandra.

Nära vännen Anna Lindh mördades

Liza Marklund var nära vän med utrikesministern Anna Lindh som knivmördades på varuhuset NK i Stockhom den 11 september 2003. Det var Mona Sahlin som gav dödsbeskedet till Liza. Utan att hon tänkte på det så la Liza helt deckarskrivandet åt sidan.

Anna Lindh. Bildkälla: Sofia Müller/TT Bild

– Jag tänkte aldrig på det då. Det var aldrig något aktivt beslut. Men jag la alla mina kriminalhistorier på is när Anna dog. Istället ägnade jag mig helt och hållet i flera år bara åt kvinnor som blev hotade, jagade och dödade. Jag gjorde en dokumentärserie som handlade om misshandlade och mördade kvinnor, berättade Liza i sitt Sommar i P1 som sändes 2015.

Liza Marklund utanför NK den 12 september 2003 där vännen Anna Lindh mördades. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild

Tre år tog det innan Liza publicerade en ny roman.

Liza Marklund levde under hot

Liza Marklund mötte mycket hot, och sedan näthat. Som krönikör i landets största tidning så väckte hon starka känslor hos det som idag kallas för "troll".

Detta gjorde att hon tvingades leva med skyddade personuppgifter i många år. Ibland fick hon bo på Grand Hotel, då det var det enda stället med så pass bra säkerhetsrutiner som behövdes för att garantera Lizas säkerhet. Dottern, som då var 6 år gammal, kunde ibland inte gå i förskolan.

Liza Marklund år 2008. Bildkälla: Stella Pictures.

En av näthatarna förföljde både Liza och en av hennes döttrar, som då var i tonåren. Slutligen kunde han gripas och dömas.

– Skyddade personuppgifter hade jag i massor av år. Men till slut var det ingen idé längre. Jag fick sälja ett hus efter att Aftonbladet hade publicerat bild och adress på löpsedeln. Vad skulle jag då med skyddade personuppgifter till, berättade Liza i sitt sommarprat.

Här, i Lärkstaden på Östermalm, köpte Liza Marklund ett hus för 20 miljoner kronor. Bildkälla: Dan Hansson/SvD/TT Bild

Det aktuella huset var en tidigare ambassad i Lärkstaden på Östermalm, som Liza betalade 20 miljoner kronor för, något Aftonbladet skrev om år 2005.

 – Man vänjer sig vid allt. Och nu har det här hållit på i ett kvarts sekel. Fast jag skriver ju inga krönikor längre. Jag ger nästan inga intervjuer och jag deltar inte i någon debatt, berättade Liza.

Liza Marklunds dotter fick cancer

När Liza Marklunds äldsta dotter Annika var 28 blev hon sjuk i cancer. Liza satt i en intervju med Dagens Industri när hon såg att dottern hade ringt. Liza ringde upp.

– Hon sa "Provsvaren har kommit och doktorn säger att jag måste komma in och att jag ska ha med mig mina anhöriga". Det blev tyst på gatan. Alla människor försvann. Det blev ett tomrum. Dom sa att dom inte visste hur mycket cancern hade spridit sig eller hur mycket i så fall. Tankarna kom naturligtvis. Ilskan , sorgen, vanmakten, den gudomliga orättvisan. Varför skulle hon födas om hon skulle bara dö? Alla dessa år av kärlek, oro och omtanke. Var allting förgäves? Var det inte värt någonting? Jag visste ju att det var det. Det var värt allt, allt. Och om hon nu skulle dö så var det min uppgift att hjälpa henne att göra det.

Liza Marklund med dottern Annika år 2012. Bildkälla: Stella Pictures.

Idag är Lizas dotter frisk från livmoderhalscancern. Hon är gift och har barn. I sitt sommarprat berättade Liza att det fanns ett före och efter dotterns sjukdom.

– Jag blev annorlunda. Ingenting gick kanske sönder men någonting fick en annan form. Saker som var så viktiga förut har upplösts blivit outhärdligt likgiltiga. Allt som har med offentlighet att göra till exempel. Tv-framträdanden. Intervjuer. Åsikter och debatter. Bara tanken fyller mig med en trötthet, berättade Liza Marklund.

Liza Marklund gifte sig med Mikael Aspeborg

Det var när Liza jobbade på tidningen Expressen som hon träffade sin nuvarande make Mikael Aspeborg. Han var också journalist, och det sa klick direkt. 

Dottern Annika fick Liza med sitt ex Michael Zev Spielman som hon träffade under en kibbutz i Israel, något som Dagens Nyheter skrivit om. 

Tillsammans med Mikael fick Annika sedan ytterligare två barn – sonen Axel kom 1990 och tre år senare dottern Amanda.

Liza Marklund valde att lämna rampljuset. Bildkälla: Stella Pictures.

Den 13 oktober år 2001 gifte sig Liza med sin make Mikael Aspeborg. Bröllopet ägde rum i S:t Eriks kyrka i Stockholm. År 2015 fick Lizas man cancer, något som magasinet Allas har skrivit om. 

Samma år var Lizas dotter med om en olycka i London. Som om inte det var nog med svårigheter för familjen så blev Liza själv också sjuk. Hon drabbades av en ämnesomsättningssjukdom som gav henne både fördiabetes, leverskador och hjärtfel.

– Den perioden var den svåraste. Alla har fått men och det blir inte som förr igen, sa Liza Marklund till tidningen Psykologi.

Liza Marklund idag

– Jag bor delvis i södra Spanien. Och jag är Marbellas enda sosse, berättade hon i sitt Sommarprat.

Liza och Mikael är än idag gifta och är bosatta utomlands.

År 2015, samma år som hennes sommarprat sändes, bestämde sig Liza Marklund för att göra sin sista intervju. För Amelia Adamo, som då var chefredaktör på magasinet M, så berättade Liza om sina planer.

– Nu har jag ingen lust längre att vara offentlig. Offentlighet är inget självändamål, sa hon.

Efter intervjun så hamnade Liza Marklund och maken på en ö i Stilla havet. Där var de "en längre tid", vilket Expressen rapporterade om.

I en äldre intervju med Aftonbladet berättade Mikael Aspeborg att han och Liza inte la sina pengar i aktier utan att de satsade på fastigheter. 

Då ägde de flera hus i Spanien, och enligt makens sociala medier är det fortfarande Marbella som är hemort.

År 2018 släppte Liza Marklund sin senaste bok, den fick titeln Pärlfarmen. Här ser vi henne på bokmässan i Göteborg det året. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!