Salustiano Garcia Cruz målning av Jesus möter protester i Sevilla. Pressbild.
Salustiano Garcia Cruz målning av Jesus möter protester i Sevilla. Pressbild. - Foto: Consejo de Hermandades de Sevilla/AP

"Homoerotisk" Jesus väcker protester

Mer än 22 000 personer har skrivit under en protest mot en affischbild av en "homoerotisk" Jesus utan törnekrona som ska användas i spanska Sevilla inför årets påskfirande, skriver The Art Newspaper.


Det religiösa sällskapet Consejo de Hermandades beställde målningen av konstnären Salustiano García Cruz som förklarat för lokala medier att han målat den återuppståndne Jesus efter sin egen son, Horacio. García framhåller också att han ville fokusera på påskhögtidens ljus – återuppståndelsen – och samtidigt vara trogen sin egen stil.

— Den som ser något smutsigt i bilden projicerar bara sin egen inre smuts på bilden, säger García till brittiska The Times.

Protesten är organiserad av en organisation som kalla sig för De kristna advokaternas spanska stiftelse och som kräver både att målningen tas bort och att beställarorganisationens ordförande avgår.

En spansk hbtqi-grupp försvarar konstnären och skriver på X att protesterna är ett tecken på att "homofobin sprider sig i Spanien".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!