Joaquin Phoenix ger sitt stöd till Jonathan Glazer. Arkivbild.
Joaquin Phoenix ger sitt stöd till Jonathan Glazer. Arkivbild. - Foto: Scott Garfitt/AP/TT

Hollywoodkändisar stöttar Glazer efter tacktal

Flera tunga namn i Hollywood – bland dem Oscarsvinnarna Joaquin Phoenix och Joel Coen – har skrivit under ett öppet brev till stöd för regissören Jonathan Glazer, rapporterar Variety.


Glazers tacktal på Oscarsgalan för filmen "The zone of interest", om Auschwitzkommendanten Rudolf Höss, väckte ilska i delar av Hollywood.

I mars skrev 450 judiska Hollywoodprofiler under ett annat öppet brev som anklagade Glazer för att göra kopplingar mellan Nazityskland och Israel.

Det nya brevet, till stöd för Glazer, har 151 underskrifter från judiska skådespelare, regissörer och annat filmfolk. De uttrycker oro över att se "några av våra branschkollegor felaktigt karakterisera och fördöma hans uttalande".

Bland de andra som undertecknat brevet märks skådespelarna Elliott Gould, Debra Winger och David Cross samt regissörerna Todd Haynes och Boots Riley.

De skriver vidare att attackerna mot Glazer skapar en tystnadskultur inom Hollywood och att "alla borde kunna tala ut mot dödandet av civila palestinier" utan att "felaktigt anklagas för att spä på antisemitism".

I sitt tacktal sade Glazer att filmskaparna tar avstånd från att deras "judiskhet och Förintelsen kidnappas av en ockupation som dragit in så många civila i konflikten" och att alla – både offren i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober och i Gaza – är offer för den pågående avhumaniseringen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!