Operan gör en uppsättning om Gustav Badin Couschi i höst. Pressbild.
Operan gör en uppsättning om Gustav Badin Couschi i höst. Pressbild. - Foto: Kungliga Operan

Nyskrivet om svensk historia på operan i höst

Nyskriven balett om en slavpojke som blev drottningens fosterson, Gustav Badin Couschi, och klassiker som "Wozzeck" och "Sweeney Todd" – det väntar på Operan i höst.


Höstens stora balett på Kungliga Operan är "Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins", som får urpremiär den 18 oktober – med regi och libretto av filmskaparen Amir Chamdin. Enligt balettchef Nicolas Le Riche är det en "fängslande berättelse förvandlad till ett balettmästerverk".

Stjärnorna Peter Mattei och Malin Byström möts i "Wozzeck", som handlar om krig och utsatthet, med paralleller till världsläget. Operans vd Fredrik Lindgren när en dröm om att skapa stark, allmängiltig konst – drömmar som han menar "behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring".

Nina Stemme möter Cornelia Beskow i "Jenufa" och Michael Cavanaghs "Sweeney Todd" kommer tillbaka, medan Tamara Rojo gör julbalett av "Askungen". För den unga publiken blir det urpremiär av den interaktiva dansföreställningen "Forever", den 27 september.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!