Regissören Stanley Kubrick stoppade på 1970-talet en bok som innehöll kritik mot hans filmer. Arkivbild.
Regissören Stanley Kubrick stoppade på 1970-talet en bok som innehöll kritik mot hans filmer. Arkivbild. - Foto: TT

Efter 50 år kommer boken Kubrick stoppade

25 år efter hans död och mer än ett halvt sekel försenad publiceras nu boken som Stanley Kubrick inte ville att någon skulle läsa.


Fakta: Några av Stanley Kubricks mest kända filmer

Spartacus 1960

Lolita 1962

Dr Strangelove 1964

År 2001 – ett rymdäventyr 1968

A Clockwork Orange 1971

Barry Lyndon 1975

The Shining 1980

Full Metal Jacket 1987

Eyes Wide Shut 1999

Den egensinnige filmregissören Stanley Kubrick står bakom flera av filmhistoriens stora klassiker. Han var perfektionist och erkänt känslig för kritik och hotade på 1970-talet med rättsliga åtgärder för att stoppa publiceringen av en bok som vågade sig på att ta upp brister i hans filmer.

Det var författaren Neil Hornick som fick i uppdrag av The Tantivy Press att skriva boken om Kubrick. Regissören var till en början hjälpsam och delade med sig av material från sitt filmskapande, men efter att ha läst ett utkast till boken ändrade han sig och stoppade publiceringen, skriver The Guardian.

— Han klagade på att boken hade en sammanfattning av de bra sakerna med varje film följt av en sammanfattning av de dåliga punkterna, som enligt Kubricks uppfattning "alltid överväger det goda på grund av det alltför eftertryckliga sättet på vilket sådan kritik presenteras", säger Neil Hornick, som i dag har hunnit fylla 84 år.

Oacceptabel kritik

I "The magic eye: The cinema of Stanley Kubrick", som släpps den 30 april, berättar Hornick i ett utökat förord om turerna kring utgivningen som Kubrick satte stopp för.

— Tantivy hade tecknat ett avtal med Kubrick om att inte publicera något förrän innehållet hade godkänts skriftligen av honom, men jag förväntade mig inte att hela boken skulle avvisas, säger Neil Hornick.

Enligt Kubrick uppgick den "oacceptabla kritiken" till en tredjedel av manuset på 70 000 ord. Ett av verken som fick kritik var filmen "Lolita" från 1962, baserad på Vladimir Nabokovs kontroversiella roman.

Stor beundran

I boken skrev Hornick: ”Det finns bra saker i 'Lolita'. Men i alltför många avseenden slösar den bort, utarmar och konventionaliserar sitt källmaterial och dränerar det på dess komplexitet, nymfomani och erotik.”

— Jag tyckte att filmversionen till stor del var ett meningslöst svek mot originalromanen. Men jag uttryckte stor beundran för de flesta av hans andra filmer, säger Hornick till The Guardian.

Kubrick svarade aldrig på Hornicks erbjudande om att revidera betydande avsnitt i boken. I stället samarbetade han med sin nära vän, filmkritikern Alexander Walker, i en bok med titeln "Stanley Kubrick Directs" som gavs ut 1972.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!