Ola Salo ser fram emot sitt nya heltidsjobb – att få befinna sig i 'en visuell fest'.
Ola Salo ser fram emot sitt nya heltidsjobb – att få befinna sig i 'en visuell fest'. - Foto: Christine Olsson/TT

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

Efter Jesus och Judas kliver Ola Salo i höst ut på Göteborgsoperan som den skruvade chokladfabrikören Willy Wonka. Det kan vara ganska roligt att få spela lite mer knäpp än man själv är, säger han med ett snett leende.


Fakta: "Charlie och chokladfabriken"

Musikal från 2013 med musik av Marc Shaiman och text av David Greig som hade urpremiär på West End i London. Får Sverigepremiär på Göteborgsoperan 21 september. Michael England ansvarar för musiken och för regi står Mattias Carlsson. Vem som spelar Charlie är ännu inte klart.

Under 2022 kom den stora ketchupeffekten efter pandemin för Ola Salo: den uppskjutna återföreningen med barndomsvännerna i The Ark plus musikalen "Jesus Christ Superstar", den här gången som Judas – båda arenaturnéer och "fantastiskt roliga upplevelser". Därefter gjorde han improviserade minikrogshower med pianisten Christopher Dominique.

Nu sticker en polkagrisrandig käpp upp ur hans kasse. Repetitionerna börjar i juli och tills dess ska han kunna alla låtar.

— Då behöver jag ha fullt fokus på att stå på rätt ställe.

Marc Shaimans musik andas klassisk musikal och passar hans barytonröst betydligt bättre än "Jesus Christ Superstar" tycker han. Men textmängden är enorm, "ett tungvrickande i turbofart".

— Jag är otroligt peppad inför detta, jag älskar den här musikalen och då är jag ändå kritisk eftersom jag hela mitt liv älskat boken. Musiken är briljant.

Kolerisk och skruvad

Gene Wilders filmtolkning från 1971 beskriver han som kolerisk men hjärtlig, Johnny Depps som introvert och skruvad och Timothée Chalamets som optimistisk och vän. Chalamet gör Wonka som ung – en fantasi om vem denne kunde ha varit innan han föddes som karismatisk godisuppfinnare i Roald Dahls barnboksklassiker "Kalle och chokladfabriken".

Vilken av de tre ligger då den tidigare The Ark-sångaren närmast? Ingen blir det korta svaret. Hans musikal-Wonka blir möjligen ekorrlik.

— Jag går tillbaka till originalboken. Där hittar jag mycket att ta fast på, säger Ola Salo som gladdes åt upptäckten att Roald Dahl själv liknar Willy Wonka vid just en ekorre.

— Den har alltid varit ett av mina favoritdjur, kanske det djur som jag känner mig allra mest som.

Chokladen är konsten

Historien beskriver han som en klassisk moralsaga där goda handlingar belönas och mindre goda bestraffas, och där den excentriske Willy Wonka slipper vara moraliskt föredöme för att i stället få representera kreativitet och fantasi. Själva chokladen är konsten, konstaterar Ola Salo.

— Det är Wonkas konst som gör livet uthärdligt för människor som lever i misär. Charlie lyckas förena sin familjs godhjärtade moral med den fria kreativiteten vilket gör att han blir hel och förändrar världen till det bättre.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!