Stödprotest för Toomaj Salehi i Oslo, sommaren 2023. Arkivbild.
Stödprotest för Toomaj Salehi i Oslo, sommaren 2023. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Kulturpersoner i upprop för dödsdömd rappare

En rad svenska kulturpersonligheter har skrivit under ett upprop för att stoppa avrättningen av den iranske rapparen Toomaj Salehi.


Bland de 37 personer som skrivit under uppropet finns regissören Ali Abbasi, skådespelarna Bahar Pars och Lo Kauppi, författarna Balsam Karam och America Vera-Zavala samt artisterna Karin Dreijer och Fanny Risberg.

"Vi kräver att den svenska staten sätter press på den iranska islamiska regimen att upphäva domen mot rapparen Toomaj Salehi och alla politiska fångar", skriver de.

Toomaj Salehi är en regimkritisk rappare känd i Iran och bland den iranska diasporan. Han greps i samband med de landsomfattande protester som bröt ut hösten 2022, efter att en ung kvinna dött i den ökända moralpolisens förvar dit hon tagits eftersom hon inte ansågs ha burit sin slöja korrekt.

Salehi anklagades bland annat för att "spridit korruption i världen" och dömdes först till fängelse. Under en period frigavs han mot borgen och vittnade om tortyren han utstått under drygt ett år i fängelse.

Därefter frihetsberövades han igen, och har suttit fängslad sedan dess. På onsdagen dömde en revolutionsdomstol honom till döden för "krig mot Gud", utöver att ha "spridit korruption i världen", enligt oppositionella iranska medier.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!