Nu drar det i gång. Men årets Eurovision Song Contest avgörs i skuggan av kriget i Gaza.
Nu drar det i gång. Men årets Eurovision Song Contest avgörs i skuggan av kriget i Gaza. - Foto: Johan Nilsson/TT

Guide: Mörka moln över Eurovisionfesten

Eurovision Song Contest tycks inte bli den folkfest som Malmö och Sverige hade hoppats på. Israels krig mot Hamas i Gaza kastar en skugga över musikfesten. Nu kommer artisterna till Malmö och börjar repetera. Här är allt du behöver veta.


Artistavhopp

Eurovision Song Contest i Malmö var tänkt att bli en fest för hela staden – och en bra affär för kommunen. Men mellan 15 och 20 procent av artisterna – ett 20-tal – som var bokade till kringarrangemang runt om i Malmö har hoppat av. Även arrangörer och organisationer har dragit sig ur i protest mot Israels deltagande, eller på grund av hot eller påtryckningar.

Protester väntas

Demonstrationer har pågått under en längre tid. Protesterna är dock felriktade, menar Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S): "Staden bedriver aldrig utrikespolitik, och i detta fallet har vi inget att besluta om kopplat till vem som tävlar i själva tävlingen. Det är EBU som avgör det", säger hon. Över 20 000 människor från olika europeiska länder väntas komma till Malmö för att delta i protester mot ESC under själva arrangemanget som inleds nu med repetitioner.

Protesterna inför Eurovision Song Contest har varit omfattande i Malmö. Arkivbild.

Tålmodigt SVT hoppas på fest

Ebba Adielsson, exekutiv producent för Eurovision Song Contest på SVT, jobbar just nu dygnet runt inför tv-sändningarna. Semifinalerna avgörs den 7 och 9 maj. Finalen är två dagar senare. "Vi vet att folk gör och kommer göra sina röster hörda. Men jag hoppas ändå att det här blir en fantastisk upplevelse för de allra flesta. Både i arenan, i Malmö stad naturligtvis och hemma i tv-sofforna", säger hon. SVT satsar stort, Petra Mede och Malin Åkerman är programledare.

Alternativfestival

Eurovision Song Contest har också fått konkurrens av det alternativa musikevenemanget "Falastinvision" samma datum, på Plan B i Malmö. Dit kommer artister från såväl Sverige som andra delar av Europa föra att delta och visa sitt stöd för palestinierna i Gaza.

Andra konflikter

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte den enda som aktualiserats. Armenien och Azerbajdzjan – som tävlar i varsin semifinal – har nyss utkämpat ett krig. Dessutom är Ryssland uteslutet efter Ukrainakriget.

Petra Mede och Malin Åkerman är programledare för Eurovision Song Contest. Pressbild.

Svenska bossen

Svensken Martin Österdahl, högsta chef för Eurovision Song Contest, påminner i en intervju med DI Weekend att tävlingen i flera år har legat på den "absoluta högsta" säkerhetsnivån. Kort sagt är tungt beväpnad polis och rigorösa säkerhetsrutiner inget nytt. Han bedömer situationen som hanterlig: "Kommer det att vara demonstrationer? Mycket troligt. Kommer det att kännas lite otrevligt och bli våldsamt? Ja, det är möjligt. Kommer polisen att kunna hantera det? Ja, det tror jag", säger han.

Men, tävlingen då?

37 länder gör upp. Sveriges bidrag "Unforgettable" med Marcus & Martinus är direktkvalificerat till finalen som avgörs klockan 21 lördagen den 11 maj. Få tror att Sverige vinner. Storfavorit bland spelbolagen och fansen är i stället Schweiz bidrag, "The code" med artisten Nemo.

TT
/
/
/
SVT
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!