Under Eurovision väntas protester mot Israel och en stor polisstyrka kommer finnas på plats. Arkivbild.
Under Eurovision väntas protester mot Israel och en stor polisstyrka kommer finnas på plats. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Turbulent väg för Israel mot Eurovision

Israels väg till Eurovision i Malmö har kantats av massiva protester – men också av stöd. Här är turerna kring Eden Golans bidrag.


Protestvågen börjar

I november 2023 uppmanar internationella aktivister på sociala medier till en bojkott av Eurovision om EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, tillåter Israel att delta. Detta med hänvisning till de många människoliv som krävts under kriget i Gaza.

1 300 finländska musiker kräver i januari i en namninsamling att Israel portas i tävlingen, liksom senare många norska och irländska artister. Det isländska public service-bolaget RÚV tvekar att delta men ändrar sig senare.

Även svenska artister som Robyn, Thomas Stenström och Miriam Bryant kräver att Israel stängs ute från Eurovision. Nooshi Dadgostar (V) vill också porta Israel och belgiska ministrar är inne på samma linje.

Över 20 000 människor från olika europeiska länder väntas komma till Malmö under Eurovisionveckan för att delta i protester mot Israel.

.

EBU:s beslut

I februari presenterar Israel 20-åriga Eden Golan, som ska representera landet med "October rain", som handlar om sorgen efter terrororganisationen Hamas attack den 7 oktober.

Man hotar att dra sig ur Eurovision om EBU vill ändra texten till bidraget. EBU hotar då med att diskvalificera Israel eftersom man tycker att bidraget kan uppfattas som politiskt.

Israel går med på att "tona ner" texten och bidraget byter namn till "Hurricane". EBU godkänner bidraget.

.

Eden Golans medverkan

Eden Golan har fått ta emot flera dödshot, uppger medier i Israel. EBU går då ut och kräver ett stopp för attacker mot artister.

Eden Golan uppges i ett möte med Israels säkerhetstjänst Shin Bet ha uppmanats att inte lämna sitt hotellrum i Malmö i onödan. Samtidigt rapporterar israelisk press om den "orkan av antisemitism" hon riskerar att mötas av i Malmö, som beskrivs som en av världens mest antisemitiska städer av Jerusalem Post.

.

Stödet

Hundratals kändisar, däribland Helen Mirren, Gene Simmons och Boy George, skriver i februari ett öppet brev där de stöttar Israels medverkan. De vänder sig emot att tävlingen används som ett politiskt verktyg.

"Vi anser att evenemang som skapar gemenskap såsom sångtävlingar är avgörande för att hjälpa till att överbrygga kulturella skillnader och för att människor med olika bakgrund kan förenas genom kärleken till musiken", skriver de.

I Malmö planeras även en proisraelisk demonstration under Eurovision.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!