Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan 7 och 11 maj. Kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa kring musiktävlingen. Arkivbild.
Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan 7 och 11 maj. Kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa kring musiktävlingen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Demonstranter: "Vi kommer inte skapa kaos"

Känslorna svallar och tonläget är högt. Israels medverkan har delat schlagervärlden – nu gör sig Malmö redo för en vecka med både fest, världspolitik och flera demonstrationer.


Fakta: Eurovision i Malmö

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan den 7 och 11 maj och kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa rörande musiktävlingen.

Artister i bland annat flera nordiska länder har skrivit på upprop för att stoppa Israel från att delta.

Flera har ansökt om att få demonstrera. I nuläget är det okänt hur många som kommer få tillstånd av polisen.

Polisens insats för att säkerställa tryggheten under veckan hanteras inom en nationell särskild händelse för att lätt kunna flytta resurser.

Poliser lånas även in från Norge och Danmark.

— Alla är välkomna till Malmö förutom de som begår folkmord och ockupation, säger ena sidan.

— Israel försvarar sig mot en terrororganisation, kontrar den andra.

"Fredligt och solidariskt"

Organisationen Stoppa Israel utlovar "massdemonstrationer" i Malmö. Man vill manifestera under finallördagen 11 maj samt 9 maj – samma dag som Israels artist Eden Golan framför landets bidrag "Hurricane" på Malmö Arena.

— Folk kommer från Stockholm Göteborg, Danmark och Norge. Vi räknar med 20–25 000 som kommer, säger organisationens talesperson Yomn Kadoura, som även är aktiv i Vänsterpartiet, till TT.

Yomn Kadoura, talesperson för nätverket Stoppa Israel, säger att deras protester ska gå lugnt tillväga. Arkivbild-

— Vi ska protestera fredligt och solidariskt, det finns ingenting att oroa sig för, fortsätter hon.

TT: Vad tycker du om att det även finns de som välkomnar Israel till Malmö?

— Alla har rätt att manifestera och alla har rätt att uttrycka sig. Vi kommer inte skapa kaos, utan vi har ett mål att bojkotta Israel och ha egen kulturfest.

Israeliska flaggor och schlager

Samma dag, på Davidshallstorg i centrala delen av staden, har en musikalisk manifestation till stöd för Israels deltagande fått tillstånd.

— Den ska vara glad, dansant och flaggviftande med israeliska och svenska flaggor, säger Jehoshua Kaufman, fri debattör och före detta ordförande för Judiska församlingen i Malmö, som står bakom ansökan.

Jehoshua Kaufman har tillstånd för en manifestation som stöttar Israels deltagande.

TT: Vad väntar du dig för reaktioner?

— Jag tror att de flesta Malmöbor tycker det är roligt och trevligt med Eurovision, och egentligen tycker att Israel ska delta. Sedan finns de de som inte tycker det, den åsikten får ju också respekteras, svarar han och tillägger att han har "stor tillit till svenska polisen."

TT: Varför ska Israel vara med i Eurovision?

— De brukar delta, så varför inte? De brukar vara med och lyckas ganska bra, svarar Jehoshua Kaufman och kommenterar det pågående kriget i korta ordalag.

— Israel försvarar sig mot en terrororganisation. Det har de all rätt att göra.

— Rent symboliskt ser vi det här också som en manifestation för dem som mördades den 7 oktober av Hamas på just en musikfestival i Israel.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!