Ena programledaren för årets Eurovision Song Contest är svenskamerikanska skådespelaren Malin Åkerman.
Ena programledaren för årets Eurovision Song Contest är svenskamerikanska skådespelaren Malin Åkerman. - Foto: Jessica Gow/TT

Åkerman: Blev tårögd när jag såg publiken

Miljontals människor tittar när Malin Åkerman för första gången leder en direktsändning. Eurovisionprogramledaren försöker se det positivt. Man känner sig levande när nerverna kickar in. Bara det inte blir för mycket så att man vill spy, säger hon.


Fakta: Malin Åkerman

Svensk skådespelare som föddes i Stockholm 1978. När hon var två år flyttade familjen till Kanada, där hon växte upp.

Slog igenom mot "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrow i tv-serien "The comeback" 2005 och har sedan dess gjort roller i filmer som "The heartbreak kid", "Watchmen" och "27 dresses" samt tv-serier som "Trophy wife", "Billions" och "Childrens hospital".

2019 spelade hon i den svenska filmmusikalen "En del av mitt hjärta", baserad på Tomas Ledins låtar och 2023 i filmen "Ett sista race" mot bland andra David Hellenius.

Hon har även sjungit indierock i bandet The Petalstones under 2000-talet. 2007 gifte hon sig med trummisen i bandet, Roberto Zincone, som hon fick en son med. Sedan 2018 är hon gift med den brittiske skådespelaren Jack Donnelly.

Malin Åkerman befinner sig i sin loge i en av korridorerna i Malmö Arena. Här tillbringar hon en stor del av sin tid under Eurovision Song Contest, när hon inte står på scenen och repeterar.

Säkerheten är rigorös med tanke på den spända situationen kring årets Eurovisionsändningar, på grund av Israels medverkan och det pågående kriget i Gaza. Malin Åkerman berättar att produktionsmedlemmarna mest håller sig kring hotellet och arenan i Hyllie i Malmö.

— Det känns som att det är Fort Knox, ingen tar sig ut eller in.

Men du får gå ut?

— Får och får, jag har inte haft chansen. Jag har inte ens varit inne i centrala Malmö. Det är fullt upp med schema från morgon till kväll. Men det känns tryggt att SVT verkligen har koll på allting.

Af Sillén frågade

Edward af Sillén hade ett finger med i spelet när Malin Åkerman värvades som programledare till årets upplaga av tävlingen.

Den svenskamerikanska skådespelaren och mångårige Eurovision-kommentatorn af Sillén har jobbat ihop på filmerna "En del av mitt hjärta" och "Ett sista race". Hon berättar att de åt middag i Los Angeles när hon fick frågan.

— Han frågade försynt om jag skulle vara intresserad av att leda Eurovision. Det var nästan som att han ville säga "Det är okej om du inte vill". Men jag tänkte "Gud, är det ens en fråga? Det är klart att jag vill."

Malin Åkerman flyttade från Sverige redan som tvååring och har därför inte vuxit upp med att titta på Eurovision Song Contest eller Melodifestivalen.

— Men jag har hört talas om det hela livet och hört musiken. Jag tackade nästan ja mer för min familjs skull, det här är jättespännande för dem.

De svenska familjemedlemmarna hälsar på i Malmö och har biljetter för att se Malin Åkerman göra debut som programledare inför väldigt många tittare. I fjol såg sammanlagt 162 miljoner semifinalerna samt finalen. Dessutom har hennes brittiska svärmor flugit till Sverige och är själv en del av Eurovisionhistorien.

— Min svärmor Chrissy Wickham var den som koreograferade Bucks Fizz nummer 1981, när Storbritannien vann tävlingen. När Edward fick höra det blev han eld och lågor så han bjöd hit henne. Hon tycker att det är jättekul.

"Har jag blivit blind?"

Malin Åkerman styr inte Eurovisionskutan ensam. Vid sin sida har hon den rutinerade Petra Mede, som leder tävlingen för tredje gången. Och hon imponeras av kollegans förmåga att hålla sig lugn i stressade situationer. Som vid första genrepet när telepromptern slutade att fungera.

— Hon är ett sådant proffs, hon bara fortsatte köra och jag tänkte "Herregud, ser hon någonting som jag inte ser? Har jag blivit blind?". För det var bara svart för mig och hon låtsades läsa från promptern.

Hur kändes det i den stunden?

— Jag bara tänkte "Okej, hon kör. Let's go, let's do this." Men om jag hade stått där själv hade jag ju säkert avbrutit repet och sagt att telepromptern inte funkade. Det var bra att jag hade henne vid min sida.

Trots stressen över tekniska missöden säger Malin Åkerman att hon känner stolthet över att få leda ett av världens mest sedda tv-program.

— Jag blev faktiskt tårögd när vi repade första gången inför publik – på ett bra sätt. När man hörde alla skrika och man såg hur stort det är för så många. Då kändes det pirrigt. Man vill leverera, för människor älskar det här.

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!