Henrik Marmén. Arkivbild.
Henrik Marmén. Arkivbild. - Foto: Caroline Kvick/TT

Chef för Norrköpings symfoniorkester slutar

Henrik Marmén slutar som chef på Norrköpings symfoniorkester. Men beslutet beror inte på den senaste tidens politiska turbulens – som han i slutändan tror stärkte orkestern.


Efter sju år som konstnärlig chef går Henrik Marmén vidare, och blir vd för Blåsarsymfonikerna i Stockholm. Han anser sig ha uppnått de flesta av sina målsättningar i Norrköping.

— Vi har skaffat en chefsdirigent som är idealisk och har lyckats ta orkestern genom pandemin och få tillbaka publiken efteråt, publiksiffrorna gick upp med 30 procent förra året. Vi är till och med nominerade för en Grammis, säger han.

Det politiska styret (M, L och KD med stöd av SD) kritiserades förra året efter att man bland annat ville sälja ut den kommunägda hemmascenen för symfoniorkestern. Och Henrik Marmén säger att det "inte var roligt" att orkestern stundtals pekades ut som ett slags bortskämd elit.

— Men min upplevelse är att debatten stärkte symfoniorkestern, publiken strömmade till och bildade till och med en mänsklig ring runt konserthuset vid ett tillfälle. Jag tror att många människor vaknade till och förstod hur viktigt kulturlivet är.

Henrik Marméns kommande uppdrag börjar den 1 november, i en orkester han anser ha "en unik flexibilitet och bredd".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!