Joel Kinnaman får en stor roll när Jo Nesbøs romanhjälte Harry Hole görs till Netflixserie. Arkivbild.
Joel Kinnaman får en stor roll när Jo Nesbøs romanhjälte Harry Hole görs till Netflixserie. Arkivbild. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Kinnaman får stor roll i Netflix Nesbøserie

Joel Kinnaman kommer "hem". Hollywoodstjärnan får en stor roll i Netflix stora deckarserie om Jo Nesbøs figur Harry Hole. Det kommer att bli åka av med den här karaktären, säger Kinnaman till TT.


I dagarna börjar inspelningen av den stora Netflixsatsningen baserad på Jo Nesbøs deckare om Harry Hole. Norska Tobias Santelmann (från tv-serien "Exit") spelar den ena huvudrollen. Den andra, som Holes rival Tom Waaler, görs av Joel Kinnaman, som ser fram emot att få jobba i Norge.

— Det ska bli spännande att få komma tillbaka till Oslo. När jag var 19 bodde jag här nästan ett år, delade lägenhet med fem kompisar och jobbade på ett ölbryggeri, säger Kinnaman på telefon från den norska huvudstaden.

Namn i Hollywood

Kinnaman har gjort sig ett namn i Hollywood med roller i filmer som "Child 44" och "The suicide squad" samt tv-serierna "The killing" och "For all mankind". Men han har längtat efter att få jobba på svenska igen.

— Vi gjorde "Snabba cash 3" i Los Angeles. Så den senaste filmen i jag gjorde i Sverige var "Snabba cash 2", så det måste vara 12--13 år sedan.

Harry Hole-serien bygger på tre av Jo Nesbøs böcker. Inspelningen börjar nu med tänkt premiär 2026.

"Peppad"

Alla som har läst Harry Hole-böckerna vet att Tom Waaler är en komplex person, en roll som Joel Kinnaman ser fram emot.

— Jag vill inte avslöja någonting, men det är en väldigt gränslös människa som försätter sig och sin omgivning i väldigt besvärliga situationer, säger Kinnaman och fortsätter:

— Jag kan inte komma ihåg senaste gången jag var så här peppad på att spela en roll.

Serien utspelas i Norge, men Kinnaman tänker inte försöka sig på att spela rollen på norska.

— Jag kommer att spela på svenska men det utspelas ju i Oslo, som är en sån stad där det är väldigt mycket svenskar som bor och jobbar. Norrmän förstår ju svenska väldigt bra, så man behöver inte förändra språket för att göra sig förstådd på något sätt.

— Så jag kommer prata svenska fast med enstaka norska ord som slinker in.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!