Skådespelaren Reine Brynolfsson läste den klassiska dikten 'Nyårsklockan' på Skansen. Arkivbild.
Skådespelaren Reine Brynolfsson läste den klassiska dikten 'Nyårsklockan' på Skansen. Arkivbild. - Foto: TT

Brynolfsson ringde in det nya året

Skådespelaren Reine Brynolfsson läste "Nyårsklockan" och Lena Philipsson sjöng sedan in det nya året till ett smatter av fyrverkerier över Stockholm.


Fakta: De har ringt in det nya året i SVT

2021: Reine Brynolfsson

2020: Sofia Helin

2019: Lena Endre

2018: Mikael Persbrandt

2017: Krister Henriksson

2016: Pernilla August

2015: Malena Ernman

2014: Loa Falkman

2001–2013: Jan Malmsjö

1997–2000: Margaretha Krook

1983–1996: Jarl Kulle

1977–1982: Georg Rydeberg

I fjol fick skådespelaren Sofia Hellin läsa den klassiska nyårsdikten inför ett öde Skansen på grund av pandemin, men i år var i alla fall det mesta i tv-rutan tillbaka som vanligt. I Stockholm var det officiella fyrverkeriet inställt, men natthimlen över huvudstaden lystes upp av stockholmarnas egna färggranna raketer vid tolvslaget.

— Jag tycker det är en väldigt fin dikt, den uttrycker ett hopp och en framtidstro och det tror jag kan vara viktigt nu, i den tid vi lever i när pandemin har påverkat oss, då får den en extra dimension, sade Reine Brynolfsson tidigare i december om "Nyårsklockan".

Lord Tennysons dikt har lästs på Skansen vid nyår sedan slutet av 1800-talet. Skådespelare som under flera år förknippades med traditionen är bland andra Jan Malmsjö, Margaretha Krook och Jarl Kulle.

— Det känns som att det är ett visst ansvar att ta traditionen vidare. Det är ett väldigt speciellt tillfälle, har Reine Brynolfsson sagt om uppgiften.

Brynolfsson har arbetat på Göteborgs Stadsteater och Dramaten men är också känd från en lång rad filmer, bland annat Bille Augusts "Jerusalem" (1996), som förlänade honom en Guldbaggenominering för bästa manliga biroll.

Tv-tittarna bjöds också på uppträdanden av Lova, Isabella Lundgren, Niklas Gabrielsson Lind, Tusse och Ludwig Hart. De guidades genom kvällen av programledarna Jill Johnson och Alexander Letic.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!