Dogge Doggelito och Latin Kings
Dogge Doggelito avslöjar nu varför han hoppade av Latin Kings. - Foto: Stella Pictures, Henrik Montgomery/TT Bild

Därför hoppade Dogge Doggelito av The Latin Kings

Två decennier har gått sedan The Latin Kings släppte sitt sista album Omertá. Kort efter splittrades TLK. I Så mycket bättre avslöjar nu Dogge Doggelito den verkliga anledningen till att han hoppade av Latin Kings.
– Det var där och då som jag bestämde mig för att jag slutar, säger han.


I början av 1990-talet grundades The Latin Kings i Stockholmsförorten Alby. Medlemmar var Douglas "Dogge Doggelito" León och bröderna Hugo Salazar "Chepe" Campos och Cristian "Salla" Salazar Campos.

The Latin Kings 1997. Bildkälla: Lars Pehrson/TT Bild

1994 släppte de sitt första album med titeln Välkommen till förorten, med låtar som "Snubben", "Kompisar från förr" och "Fint väder". Därefter släppte gruppen tre album till – 1997 kom I skuggan av betongen, år 2000 släppte de Mitt kvarter och år 2003 kom Omertá.

The Latin Kings år 2000. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Omertá kom att bli deras sista skiva. Dokumentärfilmaren Maud Nycander följde gruppen i många år, och i Så mycket bättre berättar hon om arbetet med Latin Kings.

– Jag förstod inte att det var deras sista skiva. För det var det jag följde, det tror jag inte att dom själva förstod heller, säger hon.

Latin Kings i sin studio i Hallunda år 2003. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

I Så mycket bättre får vi se klipp från Latin Kings karriär, och ett särskilt klipp sticker ut där vi får se hur trion tjafsar i studion under inspelningen av albumet Omertá.

Dogge nämner att de övriga medlemmarna ger honom "huvudvärk" och Salla kontrar senare:

– Du jobbar själv eller hur? Hör av dig någon gång. Vi är en grupp, kom ihåg det, hörs han ropa efter Dogge som lämnar studion.

Dogge Doggelitos lön — så mycket tjänar hiphopikonen

Nu avslöjar Dogge Doggelito varför The Latin Kings splittrades

– Varför slutade du? Orkar du svara eller?, frågar Mapei under middagen i Så mycket bättre.

– Ja, absolut. Det är en ganska sorglig historia. Jag träffade min fru som också var på skivbolag. Vi gifte oss, köpte hus och fick barn. Sen blev hon sjuk i cancer. Jag kom hem från en spelning. Hon sa "Jag har tre månader kvar att leva". Hon pratade precis som vi gör nu. Jag tänkte att det här kan inte stämma. Då hade vi en dotter som var två och ett halvt år, berättar Dogge.

– Efter en sån där spelning skulle vi åka till sjukhuset och säga hejdå med min dotter. Det var så galet alltså, berättar Dogge.

Leonida Léon dog i lungcancer. Bildkälla: TV4

Dogges Doggelitos fru Leonida dog i lungcancer

Dogges fru Leonida Léon, som hade drabbats av lungcancer, somnade in den 1 augusti 2004.

– Så hon gick bort. Jag var själv ganska ung. Jag var bara 28 år. Jag kunde liksom inte förstå hur livet bara kan försvinna så fort. Jag blev så deprimerad och ledsen. Jag drog ut alla jack och drog ner persiennerna. Jag ville inte ha kontakt med någon. Inte min familj, inte min mamma, inte Latin Kings. Jag orkade inte. Jag blev så trött. Det tog lång tid innan jag kunde acceptera det som hänt, berättar Dogge.

Dogge Doggelito. Bildkälla: Johan Jeppsson/TT Bild

Vändningen kom tack vare Dogges dotter Bianca. Varje morgon när Dogge körde dottern till förskolan så grät han. När han hämtade henne så grät han också. Hela vägen.

– Så en dag säger min dotter, "först är man ledsen och sen blir man glad", när hon var 3-4 år gammal. Då hände någonting inom mig. Om jag inte själv lever så måste jag leva för min dotter. Det var där och då som jag bestämde mig för att jag slutar i Latin Kings. Jag orkade liksom inte. Jag behövde hitta en egen ny väg i livet. Det var egentligen inget personligt utan det var så jag kände bara. Det blev slutet på en era, berättar Dogge.

Så mycket bättre sänds på TV4 och TV4 Play på lördagar klockan 20.00

Dogge Doggelito om sin systers död: "En dag var hon bara borta"
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!