1 av 3
- Foto: Peter Klaunzer/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Peter Klaunzer7AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Mona-Lisa Djerf / SvD /SCANPIX

Amy Macdonald: Det är ett hårt liv

På fredagen uppträder sångerskan under Rix FM Festival 2010 i centrala Stockholm. För Nyheter24 berättar hon om kärleken, musiken och artistlivets baksida.


Den hyllade sångerskan Amy Macdonald har med sina fantastiska låtar och skotska dialekt tagit världen med storm.

Just nu befinner hon sig i Sverige - men trots att hon varit här förut så har hon ännu inte bekantat sig med vårt avlånga land.

– Alltid när jag har varit i Sverige så har det varit i samband med ett framträdande eller en promo. Jag har inte direkt sett mycket av landet och det är lite synd, säger sångerskan till Nyheter24.

Hon fick sin första gitarr vid elva års ålder och visste direkt att hon ville hålla på med musik när hon hörde Travis, Oasis och Pete Dohertys låtar.

Tillsammans med ett gäng svenska artister ska hon under fredagen uppträda under Rix FM Festival 2010 i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

– Jag är inte alls nervös. Jag är mest uppspelt. Det ska bli kul att få framträda för en ny publik, säger Amy till Nyheter24.

"Självklart känner jag till ABBA"

När 22-åringen ombeds nämna tre svenska ting blir hon plötsligt tyst och fundersam. Till sist nämner hon ABBA, kräftor och Gröna Lund. Och trots att hennes kunskaper om Sverige verkar vara begränsade så är hon inte en av dem som tror att isbjörnar härjar fritt på de svenska gatorna:

– Haha. Inte direkt. Där jag bor har vi ungefär samma väderförhållanden under vintern, så jag är van vid ett kallt klimat.

Sångerskan lever ett hektiskt liv - vars fokus läggs på musiken. Än har hon inte hunnit lyssna på de andra artisterna som ska uppträda under Rix FM-festivalen:

– Jag har inte haft tillfälle att kolla in uppställningen än, jag har sprungit runt och gjort annat som behövdes göras. Men jag hoppas verkligen att jag får chansen att prata med några av dem.

Amy berättar att hon knappt hör någon svensk musik alls - och det är den brittiska radions fel.

– Problemet är att brittisk radio inte riktigt spelar musik från andra länder. Självklart känner jag till ABBA, men oftast är det brittisk musik som spelas på topplistorna. Det är tråkigt, menar sångerskan.

"Vi visste från början vad vi gav oss in på"

Till skillnad från många andra artister har Macdonald skonats från galna fans och besatta beundrare:

– Inget speciellt galet har hänt. Mina fans älskar musik och jag har inte träffat någon som varit tokig. Det "värsta" som hänt är väl att någon kastat upp en nalle på scen, säger 22-åringen till Nyheter24.

Trots att hon älskar att turnera och uppträda medger hon att det finns baksidor med att vara artist. Men hon håller sig i skinnet - och tar avstånd från musikvärldens vilda fester.

– Absolut. Det är ett hårt liv. Det är många artister som festar mycket, men jag brinner för musiken och har försökt att hålla mig borta från det där.

För två år sedan förlovade hon sig med fotbollsspelaren Steve Lovell. Paret träffades under en av hennes konserter - och båda var medvetna om svårigheterna som kunde uppstå då de båda har väldigt tidskrävande yrken.

– Vi visste från början vad vi gav oss in på och att det skulle bli svårt. Men för oss har det gått bra. Han kom till en av mina konserter och efter det började vi träffas, säger Amy till Nyheter24.

Amy Macdonald - This Is The Life:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!