Norska singer/songwritern Maria Mena är aktuell med nya plattan "Viktoria."
1 av 2
Norska singer/songwritern Maria Mena är aktuell med nya plattan "Viktoria." - Foto: Georgios Kefalas / SCANPIX
I veckan uppträde Maria Mena på Skavlan.
2 av 2
I veckan uppträde Maria Mena på Skavlan. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Maria Mena: "Det värsta som finns är bra kritik"

Albumaktuella Maria Mena fortsätter att köra med öppna kort. För Nyheter24 berättar hon om ätstörningarna, albumsuccéerna och vaskning.


Singer/Songwriter

Maria Mena föddes i Norge 1986. Hon har norsk mamma och nicaraguansk pappa.

Debutalbumet Another phase kom 2002, därefter har hon gett ut fyra till. Nu senast är hon aktuell med det nya albumet Viktoria, som föregås av singeln This too shall pass.

Maria är förlovad med Eivind Sæther, de har varit ett par sedan 2005.

Efter terroratacken på Utøya la Mena ut sin version av den norska sången Mitt lille land gratis på nätet. Videon fick stark respons och tusentals människor lyssnade på YouTube.

– Mitt uppe i det var jag mer upptagen av vad alla andra kände, deras känslor var viktigare än att det skulle handla om mig och låten. Varje gång man sjunger den så är det svårt att se hur alla andra blir påminda, säger Maria Mena.

Hon har gästat både Late Show with David Letterman och The Tonight Show with Jay Leno. På fredagen medverkade hon i SVT:s Skavlan.

– Skavlan är en flott man. Det är bra att vara med på svensk TV innan min konsert i Stockholm i november. Det kanske gör att det kommer lite svensk publik till konserten, säger hon till Nyheter24.

I veckan skrev hon på twitter att hon pratat i sömnen och betett sig divigt;

"Eivind sa till mig att jag snackat i sömnen i natt… jag ska visst ha sagt "men jag ligger ju etta på iTunes…ursäktande" #diva"

Är du en diva?

– Jag är nog en diva när jag sover, då kommer den äkta jag fram. Jag är nog en diva hemma med min fästman, säger hon och skrattar.

INTERVJU. Maria Mena är sådär typiskt norskt trevlig. Tittar rakt på personen utan att vika med blicken en sekund, vilket kan få undertecknad att bli aningen nervös. Nyheter24 träffar henne på Hotell Stureplan, mitt i centrala Stockholm.

– Sist jag var här så provade vi att gå ut på Stureplan. Jag blev helt chockad när någon berättade för mig om vaskning och traskning! Det var det värsta jag hört, säger hon och spärrar upp ögonen.

I Norge varken vaskar eller traskar man. Maria menar att Stockholm generellt känns som ett snäpp mer internationellt än hemstaden.

– Här dricker affärsmän vin mitt på dagen, det skulle man aldrig göra i Oslo, säger hon.

Trots svenskars mer kontinentala dryckesvanor så gillar hon Sverige. Sist hon och festmannen var här så bodde de hos vännen och sångerskan Melissa Horn.

Undviker kändisfester

Maria Mena är ingen klubbdrottning. Kändisfester och offentliga tillställningar undviker hon så gott det går. Hon socialiserar hellre med folk via sociala medier, så som Facebook och Twitter.

– Jag uppdaterar bloggen, facebook och twitter väldigt ofta. Där är det lite samma sak som med mina låttexter, jag är ärlig och öppen. Är man det så har inte folk samma behov av att grotta, för de tror att de redan vet allt om mig, men det gör de inte, säger Maria med ett lurigt flin.

Depressioner och anorexia

Maria Mena slog igenom som 15-åring och har, både från sig själv och omvärlden fått stämpeln som "duktig flicka." Så duktig att kraven resulterade i anorexia.

– Ätstörningarna kom av för höga förväntningar på mig själv efter att jag var färdig med min första platta, säger hon och fortsätter:

– Det tog otroligt lång tid att bli frisk. Det viktigaste för mig var att finna grunden till det jobbiga, för det var någonting annat än mat. När jag tog tag i grunden så försvann matproblemen.

Hon sträcker på sig och gestikulerar:

– Den tiden är helt förbi nu som du ser, säger hon och garvar.

Ser du dig själv som en förebild för andra?

– Nej, det gör jag inte. Jag trivs dåligt i rollen som förebild, jag vill inte att någon ska se upp till mig utseendemässigt. Jag vill kunna lägga på mig 100 kilo utan att det betyder något för musiken, svarar hon.

Lyssnar sällan på musik

Hon lyssnar väldigt lite på musik. Om hon gör det så är det på hip hop - en genre långt bort från hennes egen.

– Då kan mina öron slappna av, för då slipper jag jämföra med min egen musik, säger Maria till Nyheter24.

Jobbigt med bra recensioner

– Det värsta som finns är att få bra kritik, säger hon.

Hon menar att det ofta är värre än att få bra kritik. Ju bättre kritik hon får, desto mer stressad blir hon över att nästa platta inte ska hålla måttet. Därför skiljer sig senaste plattan från de tidigare. Den nya beskriver hon som mörkare.

Skämmer bort sig själv med shopping

– Jag är ett riktigt Acne-freak, jag älskar Acne, säger Maria Mena till Nyheter24.

Acne på kroppen och Mulberry i handen. Hon menar att hon har en stor last i livet som stavas Mulberry.

När intervjun är över drar hon på sig sin svarta Acne-kappa, ber managern om 30 minuters rast och följer med undertecknad ut på stan. Solbrillor på och stegen går mot Biblioteksgatan. Hur shoppinglyckan gick låter vi vara osagt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!