Fansen i extas på Friends Arena under Swedish House Mafias spelning.
1 av 6
Fansen i extas på Friends Arena under Swedish House Mafias spelning. - Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX
35 000 personer befann sig på plats för att se den första av gruppens tre sista spelningar i Sverige.
2 av 6
35 000 personer befann sig på plats för att se den första av gruppens tre sista spelningar i Sverige. - Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX
Det sparades varken på rök eller pyroteknik.
3 av 6
Det sparades varken på rök eller pyroteknik. - Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX
Trycket på plats var enormt.
4 av 6
Trycket på plats var enormt. - Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX
5 av 6
- Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX
6 av 6
- Foto: ROBIN HALDERT/SCANPIX

Swedish House Mafia lyfte taket

Swedish House Mafias premiärkväll i huvudstaden på torsdagen bjöd på vad den lovade och lite till. Nyheter24:s Niklas Sandberg har recenserat den första av gruppens tre sista spelningar i Sverige. Och det blev ett toppbetyg som de tre grabbarna har gjort sig förtjänta av.


One Last Tour

One Last Tour heter Swedish House Mafias pågående avslutningsturné. Gruppen gör förutom gårdagens spelning även en spelning i kväll och en i morgon på Friends Arena i Stockholm. Många kritiker har hävdat att gruppens splittring bara är ett PR-trick för den avslutande turnén och att de i framtiden kommer att återförenas. SHM är dock säkra på sin sak om splittring eftersom de vill fokusera på sina solokarriärer. Det har i alla fall inte fått fansen att sluta hoppas och tro på en framtida återförening.

Jag har inte varit på många konserter i mitt liv. Men jag har varit på tillräckligt många för att kunna konstatera att Swedish House Mafias avslutningsturnés premiärkväll i gruppens hemstad verkligen fick alla andra att bara se tråkiga ut, oavsett hur spektakulära jag tyckt att de har varit. De tre svenska stjärnorna, som tillsammans troligtvis utgör den största svenska musikgruppen i världen sen Abba, prickade in allt rätt och gav sina fans precis vad de ville ha.

Till att börja med går Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso upp på scen prick nio på kvällen, precis som programmet utlovat. Bara detta är ett enormt plus där gruppen visar respekt för sina fans. Swedish House Mafia kan även till skillnad från många andra hantera housemusik, som i för stora mängder ibland riskerar att bli utjatat med för mycket dunkande bas, genom att bygga upp det hela till ett enormt klimax.

Spelningen inleds med mer basdunkande låtar som "Greyhound" och avslutas med låtar som innehåller texter vilket resulterar i allsång av 35 000 fans, mig själv inräknad. Detta får Friends Arena att lyfta. 

Jag tänker inte avslöja finalen för de som fortfarande inte har sett de övriga spelningarna, men detta var något av de mäktigaste upplevelser jag varit med om.

Jag är inte ensam om att tycka detta. Steve Angello skrev själv igår på Twitter att detta var den bästa spelningen i gruppens historia. Axwell påpekade även under spelningen att resten av världen kommer få det svårt med att toppa vad fansen åstadkom i Friends Arena.

Trodde på sina drömmar

Nu är jag själv ett enormt fan av Swedish House Mafia och housemusik, så mina ord kanske därför inte betyder så mycket i denna recension. Men att uppskatta detta event handlar inte bara om huruvida man är ett fan av gruppen eller house som genre. Det handlar även om att uppskatta vad människans små drömmar kan åstadkomma.

För åtta år sen visste knappt någon vilka de här tre stjärnorna var och housemusiken ansågs av många vara en utdöd genre. Axwell, Ingrosso och Angello fick höra av många att deras karriärsatsningar var onödiga. Att vara DJ åt housemusik skulle inte leda till något.

Men ack, så fel kritikerna skulle visa sig att ha. Faktum är att housemusikens populäritet växte under andra halvan av 2000-talet och är i dag ledande på alla världens nattklubbar. Många sympatisörer till Swedish House Mafia menar att det faktiskt är just den här trion som återupplivat och förnyat genren.

Nu stod de där igår inför 35 000 fantastiska fans och kunde slå alla gamla tvivlare på fingrarna. Detta gör mig oerhört stolt över dem. 

För oavsett om man gillar dem eller ej så handlar detta om att visa att man kan lyckas så länge man tror på sin sak. När man dessutom lyckas visa upp det på ett så fantastiskt sätt som i går får man inget annat än RESPEKT!  

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.