Stor, Linda Pira och Salla Salazar, som samtliga ska uppträda på samma spelning.
1 av 3
Stor, Linda Pira och Salla Salazar, som samtliga ska uppträda på samma spelning. - Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Mathias Sundin, riksdagsledamot och oppositionsråd i Linköping.
2 av 3
Mathias Sundin, riksdagsledamot och oppositionsråd i Linköping. - Foto: Riksdagen
Kartellen avbokades från en festival i Linköping i augusti.
3 av 3
Kartellen avbokades från en festival i Linköping i augusti. - Foto: TT

Politiker vill stoppa hiphop-stjärnan: "Sprider antisemitism"

Två politiker vill stoppa Dani M:s spelning – eftersom han spridit antisemitiska konspirationsteorier på nätet och i sin musik.


Avbokade Kartellen

Linköpings kommun hamnade så sent som i augusti i blåsväder när hiphopgruppen Kartellen bokades på festivalen Keep it loud. Kommunen betalade sedan hela 56 000 kronor för att avboka gruppen – som sedan bjöds in av oppositionspartierna i staden för att spela ändå.

"Rasister har rätt som alla andra att framföra sina åsikter, men deras hatpropaganda ska inte subventioneras av skattebetalarna och legitimeras av Linköpings kommun. Det är dags för ansvar från Linköpings politiska etablissemang – stoppa denna skandal".

Så skriver de båda folkpartistiska politikerna Mathias Sundin och Erik Svansbo i en insändare i Östgöta-Correspondenten. Texten handlar om hiphop-artisten Daniel "Dani M" Monserrat

"Uppenbart vilka han menar"

De vill stoppa honom från att få uppträda för förortsungdomar i Linköping den 8 november på LKPG Beats Cup. Anledningen? Att han spridit antisemitiska konspirationsteorier.

– Han har kommit med flera antisemitiska inlägg på Facebook och sedan släppte han låten "Agenda" där han rappar om "dom" men där det är uppenbart vilka han menar, säger Mathias Sundin, som även är riksdagsledamot för Folkpartiet, till Nyheter24.

"Hela världsmedia styrs av Israel"

Expo Idag har tidigare skrivit om hur Dani M bland annat spridit myten om att familjen Rothschild styr världen.

"I stort sett hela världsmedia styrs av Israel. Vilka äger majoriteten av TT Reuters? (som i stort sett har 'monopol' på nyheter) samma människor som kontrollerar Israel och stort sett hela bankväsendet i världen. I det här fallet familjen Rothschilds", skrev han i kommentarsfältet under en krönika på Aftonbladet.

Han försvarade sig senare.

"Jag tar avstånd från alla former av rasism och påståenden om att jag skulle vara antisemit. Jag har vänner från alla religioner, däribland judar och jag känner inte alls igen mig i dessa påståenden. Det jag ville poängtera i min kommentar är att man kan vara motståndare till den politik Israel för utan att vara antisemit, även om jag i efterhand inser att jag uttryckt mig klumpigt", skrev han i ett mejl till Expo Idag.

"Om de hoppar av får väl kommunen hitta några andra"

Mathias Sundin menar att det mest allvarliga är att det är Linköpings skattebetalare som står för notan när Dani M ska spela.

Antisemitism är aldrig bra men det är definitivt inget som Linköpingsborna ska betala, säger han.

På LKPG Beats Cup ska även Linda Pira, Stor och The Salazar Brothers uppträda. Samtliga tillhör liksom Dani M skivbolaget Redline Recordings (som drivs av Salazar-bröderna) – frågan är därför om de andra kommer att hoppa av om Dani M skulle portas.

– Om de nu väljer att hoppa av skulle jag tycka att det var konstigt – men i så fall får det väl vara så och kommunen får hitta andra som kan uppträda, säger Sundin.

Försvaras av arrangören

Arrangören Arenabolaget menar att de kollat upp Dani M innan bokningen och försvarar beslutet att bjuda in honom.

– I fallet med Dani M så har han upprepade gånger dementerat att han är antisemit. Vad gäller texterna så handlar det om hur de tolkas, och vi bedömer inte att det finns någon främlingsfientlighet i det som han framför, säger Anders Thorén på Arenabolaget till Östgöta-Correspondenten.

Nyheter24 har sökt Dani M.

Se videon till "Agenda", som politikerna menar är antisemitisk, här:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

1 timme sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

2 timmar sedan
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

3 timmar sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

idag 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...