Sandra Göransson
Sandra Göransson är en av deltagarna i Farmen 2023. - Foto: TV4

Farmen-Sandra talar ut om domen: "Finns inga bevis på vem som gjorde det..."

Det var under tisdagen som Nyheter24 kunde avslöja att Farmen-profilen Sandra Göransson, 41, dömts till skadestånd efter en misstänkt incident på en gård. Någonting hon än idag menar att det inte finns några konkreta bevis för.


Sandra Göransson, 41, är ev av deltagarna i Farmen 2023. Under det första avsnittet rymde en häst och deltagarna fick då hjälpas åt med att försöka fånga in hästen, vilket inte gick helt som det skulle. 

Sandra tog då saken i egna händer och hämtade in hästen. Hon berättade då att hon har bra hand med hästar då hon utanför programmet arbetar som hovslagare. 

Sandra Göransson. Bildkälla: Jakob Dahlström/TV4

– Det är ju en fördel jag inte hade tänkt dela med mig av, men vad ska man göra, det var ju bara att hämta in den, berättade hon. 

Och arbetet som hovslagare har hon ägnat sig åt i många år. Men ett besök på en gård år 2017 skulle komma att sluta i en rättslig tvist som skulle hålla på i flera år, någonting Nyheter24 var först med att avslöja. 

Sandra Göransson dömdes till skadestånd

I domen från 2019 som Nyheter24 tagit del av står det att Sandra haft med sin hund Tyra (som då var knappa ett år) till gården där hon skulle utföra jobbet. Hunden Tyra är en blandning av raserna German Shepherd och Rottweiler. 

En renrasig German Shepherd. Bildkälla: Carolyn Kaster/TT/Nyhetsbyrån

Gårdsägaren hade under samma dag haft höns av olika raser fritt gående på gården. 

Han utförde under dagen en rad transporter och lämnade därför sin gård ett flertal gånger. När han den sista gången återvände ska han enligt eget vittnesmål ha mötts av 14 stycken döda höns samt fyra stycken som var så pass skadade att de avled. 

I domen står vidare att två vittnen som befann sig på gården under den aktuella dagen ska ha sett Tyra med fjädrar och blod runt munnen. Hunden ska även ha varit märkbart andfådd vid tillfället. 

Men ingen såg med egna ögon vad som hände då ingen befann sig vid hönsen vid tillfället de ska ha avlidit.

Sandra menar att det än idag inte är helt klart kring vad det var som egentligen hände. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

När ägaren ringt upp Sandra för att uppdatera om händelsen ska hon enligt dom ha berättat att hennes hund spytt och mått dåligt dagen efter besöket på gården. Sandra var även tydlig med att om hunden orsakat några skador så skulle hon betala ersättning. Detta hörde ytterligare ett vittne då samtalet enligt dom ska ha varit på högtalartelefonen. 

I lagen om tillsyn över hundar och katter står att en skada som orsakas av en hund ska ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Det föreligger därmed ett strikt skadeståndsansvar för hundägare.

Bevisen som pekade på att hunden Tyra var den som orsakat de döda hönsen var så pass starka att Sandra dömdes till skadestånd. Detta trots att ingen rent fysiskt var på plats och bevittnade händelsen. 

Sandra Göranssons egna ord: "Ingen vet vad som hände"

I en intervju med Nyheter24 berättar Sandra att det enligt henne finns två sidor av myntet. 

– Jag ska tillägga att vi eventuellt var med om en händelse, jag säger eventuellt då det inte finns några bevis på att det var hon som hade gjort det, på en gård för närmare sex år sedan. Efter att vi varit där ringer gårdsägaren och säger att halva hans hönsgård är död.

– Detta blev ju en soppa som pågick i flera år där han bara skulle ha mer och mer pengar trots att ingen sett att Tyra hade gjort det här. Men slutligen kände jag bara att ok om du vill ha pengar så betalar jag det du ska ha, jag orkade inte mer, berättar Sandra. 

"Jag kommer aldrig att släppa mina hundar löst igen", säger Sandra. Bildkälla: TV4

Sandra säger vidare att i och med att hunden ska ha varit valp så är det ingen våldsam hund som skulle döda djur för dödandets skull. 

– Skulle det hänt hönsen någonting har hon antagligen lekt med dem så pass att de skrämts. 

Farmen-Sandra: "Släpper aldrig hundarna lösa längre"

På frågan om Sandra hade gjort någonting annorlunda idag säger hon att hon inte längre släpper hundarna lösa. 

– Jag har som regel idag att jag aldrig skulle släppa mina hundar lösa där det finns andra djur. Inte vid några omständigheter. Ska jag vid några enstaka tillfällen släppa de lösa så är det alltid där jag vet vilka djur det finns eller att det helt enkelt inte finns några djur. 

Sandra tillägger: 

– Vi får inte glömma att det är hundar, och en unghund dessutom som idag är den finaste familjemedlemmen vi har jag och barnen.

Visste TV4 om det hela?

– De får polisutdrag på oss alla, jag bor själv på en stor gård idag med massor av djur och det här är ju en tvist med två sidor. 

Nyheter24 har sökt TV4 för kommentar. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!